Nefize Ramadan: 'Çocuklar yoga ile beden, zihin ve ruh bütünlüğünü dengelemektedir'

20 Eylül 2018 Perşembe |

İnsan ve Toplum Araştırmaları Yüksek Lisans Öğrencisi Nefize Ramadan aynı zamanda Bulgaristan Göçü ile ilgili tez hazırlıyor. İki yaşında oğulu olan Ramadan çocuk yogasıyla ilgileniyor ve 'Dileğim Bulgaristan'daki annelerin yoganın faydalarının farkına varıp çocuklarına uygulatmaları' diyor. 

Orijinal Yoga Sistemi İle Mutlu Çocuklar

- Çocuk Yogası nedir?
Yetişkin yogasında olduğu gibi çocuklar yoga ile beden, zihin ve ruh bütünlüğü dengelemektedir. Çocuk Yogasında Orijinal Yoga Sistemi’nde olan duruşlar çocuklara uygun standartlara dönüştürülerek uygulanıyor. Eğlence, disiplin kendine güven ve sorumluluk duygusuyla birleştiği, bireysel ve eşli asanalar (duruşlar), nefes teknikleri, konsantrasyon ve gevşemeden oluşan bir bütündür Çocuk Yogası. Yoğa doğa ile bir bütün olduğundan çocuk yogasında yer alan duruşlar hayvan, doğa ve obje isimlerini içermektedir. Bu şekilde çocuklar duruşları eğlenerek öğrenirler. Duruşlar sayesinde güç, esneklik ve farkındalık artacaktır, sağlıklı büyüme ve vücutlarını doğru şekilde tanımaları sağlanacaktır. Böylece sevgi dolu ve saygılı, diğer insanlara sevgi dolu ve saygılı, doğaya ve yaşama saygı ve sevgi dolu birer birey olurlar.

- Çocuk yogasının faydaları nelerdir?
Nefes teknikleri sayesinde küçük yaşta doğru nefes almayı öğrenirler. Duruşlar sindirim sistemleri düzgün çalışmasına, vücutta ki esnekliğin artmasına, kuvvetli ve dayanıklı olmalarına yardımcı olurlar. Diğer fiziksel yaralar: fiziksel uyum yeteneği kazandırır, denge yeteneği sağlar, kasları gevşetir ve rahatlatır, sinir sistemini rahatlatır, uyumayı kolaylaştırır, bedenlerinde ki gelirimi azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hiçbir rekabet ortamı oluşmaz yoga yaparken bu yüzden farklı beden yapılarındaki çocuklar başarısızlık endişesi taşımadan etkinliğe katılabilir. Yoganın zihinsel faydaları çok önemlidir çocuğun gelişiminde. Yoga ile konsantrasyon ve odaklanma gelişir, stres azalır, zihin rahatlar, hayal gücü gelişir, yaratıcılık artar. Diğer olumlu katkılar: kendini ifade etme beceresi kazanırlar, paylaşmanın keyfine varırlar, olumlu görüş yeteneği kazanırlar.

- Her yaşta çocuk yoga yapabilir mi?
Çocuk yogası 4-15 yaş arası çocuklarda uygulanabilir. 4 yaşına kadar anne gözetiminde Anne-Bebek yogası olarak uygulanıyor. 4 yaşından sonra bağımsız ve tek başına yoga sınıfına katılabiliyor çocuklar.

- Bir yoga dersinde neler yapılır?
Çocuk yogası dersleri 30-40 dakika sürüyor. Yoga dersi 4 temel nefes tekniği ile başlıyor, bu şekilde çocuklar doğru nefes almayı öğreniyor, oyun gibi olan onlara yönelik duruşlarla esneklikleri artıyor, kaslarını güçlendiriyor. Dersin sonunda yapılan gevşeme çalışmasıyla konsantrasyonları ve yaratıcılıkları artıyor, tamamen gevşeyerek gerçekten dinleniyorlar.