Bulgaristan’da 3 Mart Osmanlı’dan kurtuluş bayramı olmasın talebi

12 Şubat 2019 Salı |

Bulgaristan’da Türklere ait Altay Derneği, ülkede Osmanlı egemenliğinden kurtuluşun kutlandığı 3 Mart gününün ulusal bayram olmaktan çıkarılmasını istedi.
Dernek Başkanı Durmuş Arda, 93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında varılan Ayastefanos Antlaşması’nın imzalandığı 3 Mart gününün Bulgaristan’da ulusal bayram olarak kutlanmasının azınlıklara karşı nefret dili kullanma fırsatı verdiğini belirtti.
Bulgar etnik milliyetçiliği yaparak çıkar sağlayan belirli çevrelerin 3 Mart  Bulgaristan Ulusal Bayramı kutlamalarını komşu ülkelere ve ülkedeki azınlıklara karşı nefret dili kullanma fırsatı olarak gördüklerini belirten Arda, bu durumun Bulgaristan nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan azınlıkları rahatsız ettiğini kaydetti.
Sivil toplum kuruluşu olarak, Bulgaristan parlamentosu ve hükümetinin söz konusu ulusal bayramı iptal etmelerini istediklerini vurgulayan Arda, yazılı taleplerini  Başbakanlık ve Parlamentonun yanı sıra Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve komşu ülkelerin Sofya’daki büyükelçilerine de gönderdiklerini ifade etti.
Ajans Bulgaristan