Tarih dersi kitapları ve rejimin karanlık yüzü

18 Ağustos 2019 Pazar |

Bulgaristan da 9’cu ve 10’cu sınıf Öğrencileri artık Tarih Dersi kitaplarından Bulgar Komünist rejimin insanlığa karşı işledikleri suçları ve gerçekleri saptırılmadan, tarihi olaylar bükülmeden, laf cambazlığı yapılmadan öğrenecekler.

“Bizim için küçük bir zafer olabilir lakin Bulgaristan da okuyan öğrenciler ve gelecek nesiller için büyük bir zafer olduğundan hiç kuşkum yok”
Georgi MİHAYLOV

Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Başkan Yardımcısı Tarihçi ve “Gerçek Hafıza Vakfı” Yönetim kurulu üyesi Georgi Mihaylov ne demek istiyor?

Aslın da çok şey diyor lakin anlayanlar çok az...

Şöyle ki 2014 yılında başlayan bir mücadelenin sonunda 2019 yılı Ağustos ayında Georgi Mihaylov, Hristo Hristov ve Profesör Evelina Kelbeçeva verdikleri mücadele başarı ile sonlandı…

Bundan böyle Bulgaristan da 9. ve 10. sınıf öğrencileri artık Tarih Dersi kitaplarından Bulgar Komünist rejimin İnsanlığa karşı işledikleri suçları ve gerçekleri saptırılmadan, tarihi olaylar bükülmeden, laf cambazlığı yapılmadan, Todor Jivkov ve yandaşları Bulgaristanda Türk ve Müslümanlara karşı yapılan asimilasyon soykırım gerçeklerini öğrenecekler.

Nihayet çetin bir mücadele sonrası 13 Ağustos 2019 tarihinde Bulgaristan Milli Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev geri adım atarak yeni 2019-2020 eğitim yılında ders kitaplarında Komünist rejimin gerçeklerini ve bu konuda yeni kitaplar basılıp okullara dağıtılsın diye onay verdi.

Yalnız bu onay süreci o kadar kolay olmadı yıllarca çeşitli STK ve Öğretmenler değişik platformlarda yıllarca saptırılan yalanları ders kitaplarından çıkarılması için tepkiler gösteriyordu ama düne kadar bir türlü başaramamışlardı çünkü Bulgaristan da hala bu Komünist totaliter rejimin uzantıları canlı ve her türlü sağ duyulu girişimlere karşı duruyorlar.

“Gerçek Hafıza Vakfı” üye ve yöneticileri bir çok kuruluş, kişi veya partilerin yıllarca yapamadıklarını başardılar ve onların sayesinde gelecek nesiller totaliter komünist rejimin işledikleri suçları tüm çıplaklığı ile öğrenmiş olacaklar.
Eğer “Gerçek Hafıza Vakfı” ve oluşturdukları kamu oyu baskısı ile Bulgaristan Hükümeti, Milli Eğitim ve Bilim Bakanlığının üzerine emin adımlar ile gitmeseydiler Totaliter Jivkov rejimi hala düne kadar olduğu gibi güzel bir yaşam tarzı olarak öğrencilere lanse etmeye devam edeceklerdi.

Bulgaristan eski Doğu Bloku ülkelerinden 1989 yılı sonrası sözde demokrasi geçiş dönemine geçtikten sonra neredeyse sadece göz boyaması yapılan sözde reformlara imza atmıştır. Çek cumhuriyeti, Romanya, Polonya, Macaristan, Slovenya ve diğer ülkeler komünist rejimlerini ve Rus Sovyetler prangalarından kurtulduklarında ve devirdikten sonra hızla ve gözle görülen reformlar yapıldı.
Sosyoekonomik alanlarda maalesef Bulgaristan her ne kadar Avrupa Birliği üyesi olsa da hala bu İnsan hayatını kolaylaştıran refaha götüren reformlardan uzak. Rus hegemonyasından kurtulabilmiş özgür bir ülke olamadı!

Mehmet Bayti