Putin: 'Bulgaristan TürkAkım projesini kasıtlı olarak geciktiriyor'

4 Aralık 2019 Çarşamba |

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Bulgaristan'ı TürkAkımı'nı kasıtlı olarak geciktirmekle suçlayarak, ihtiyaç durumunda bu ülkeyi güzergah dışında bırakabileceklerini kaydetti.
Soçi'de Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic ile görüşen Putin ayrıca ülkesinin Avrupa'ya gaz ihracatına Ukrayna üzerinden devam etmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi. Bununla birlikte Rusya Devlet Başkanı, Kiev tarafından belirtilen şartların şu an için kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
TürkAkım projesiyle Rus doğal gazının Avrupa'ya nakledilmesi hedefleniyor.
30 Kasım'da Bulgaristan Meclisi, TürkAkım doğal gaz boru hattını Avrupa'ya bağlayacak proje için yeşil ışık yakmıştı. Rusya Bulgaristan sayesinde gerginlik yaşladığı Kiev’e bağlı kalmadan Avrupa pazarına gaz satabilme imkanına sahip olmayı hedefliyor.
Ancak Bulgaristan, daha önce de gerçekleştirmeye çalıştığı projenin Avrupa Birliği tarafından engellenmesinden endişe duyuyor. Nitekim Sofya yönetimi 2014’te de benzer bir projenin yapılması için çalışmış ancak Rusya, Brüksel’in kendilerine karşı tavır aldığını gerekçe göstererek boru hattı inşasını iptal etmişti.

TürkAkım Projesi nedir?

TürkAkım Projesi, Rusya'dan başlayan ve Karadeniz üzerinden Türkiye'ye doğal gaz taşınması için inşa edilen boru hattı projesine verilen isim. Tamamını Gazprom’un üstlendiği projede boru hattının taşıma kapasitesi yılda 31,5 milyar metreküp gaz olarak tahmin ediliyor. Türkiye TürkAkım Projesi ile yılda 15,75 milyar metreküp doğal gaz alırken geriye kalanı Avrupa'ya ihraç edecek. Projenin deniz bölümü kısa süre önce tamamlanmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan boru hattının 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacağını söylemişti.
Euronews