Saharov Ödülü İlham Tohti'ye verildi

19 Aralık 2019 Perşembe |

HÖH Avrupa Parlamentosu milletvekili İlhan Küçük’ün girişimi ve çabaları sonuç verdi ve Saharov Ödülü Çin’de hapiste bulunan İlham Tohti'ye verildi. 

Avrupa Parlamentosu'nun insan hakları ve ifade özgürlüğü için mücadele edenleri onurlandırdığı Saharov Ödülü Uygur ekonomist ve insan hakları aktivisti İlham Tohti'ye gıyabında verildi. 

Çin'de hakkındaki ömür boyu hapis cezası nedeniyle cezaevinde bulunan İlham Tohti'nin 50 bin euro değerindeki ödülünü onun adına kızı Cevher Tohti aldı. 

Çin'deki Müslüman Uygur azınlığın önde gelen temsilcilerinden olan İlham Tohti 2014 yılında yargılanmış ve "bölücülük" suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Şincan bölgesinde Uygurlara uygulanan baskıya yönelik eleştirileriyle gündeme gelen Tohti, bölücülük suçlamasıyla 15 Ocak 2014'te Pekin yönetimi tarafından tutuklanmış, daha sonra ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Çin hükümeti, Tohti'nin "Uygur Online" internet sitesi ve ders verdiği üniversitede "ayrılıkçı düşünceler yaydığını" öne sürüyor.