İstanbul-Sofya hattında sahte evrakla organ nakli

10 Şubat 2020 Pazartesi |

Bulgar polisinden gelen istihbaratta İstanbul’daki özel bir hastanede Bulgarlara organ nakli yapılıyor bilgisi yer aldı.

İstanbul Emniyeti’ne bağlı Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şubesi soruşturma başlattı. Organ ticaretini Sofya’da da kliniği bulunan İstanbul merkezli hastanede çalışan F.Ö. (55) adlı kadının organize ettiği belirlendi.
KARDEŞ GİBİ GÖSTERDİ
Bulgar hastalara Sofya’daki klinikten ulaşan F.Ö.’nün daha sonra aynı ülkede para karşılığı böbreklerini satan kişileri bulduğu, naklin yasal şekilde yapılabilmesi için vericiyle alıcıyı sahte evrakla 1. derecede akraba gibi gösterdiği saptandı. Takibe alınan F.Ö.’nün, böbrek hastası Bulgar K.L. (37) ile yine Bulgar olan ve adını K.L.D. şeklinde değiştirdiği Z.Y.I. (41) isimli kadını kardeş olarak gösterdiği, nakil için işlemlere başladığı tespit edildi. 1 Şubat’ta İstanbul’daki hastaneye yapılan baskında F.Ö. yakalandı. Nakil için bekleyen iki kişiye ulaşılamadı. Baskından önceden haberdar olan F.Ö.’nün hasta ve yakınlarına kaçmalarını söylediği öğrenildi.
BİRİ HASTANEDE DİĞERLERİ SINIRDA YAKALANDI
Ekipler, 1 Şubat'ta böbrek alıcısı K.L.D.(37) ile böbrek bağışçısı K.L.D'yi (41) kardeş göstererek böbrek nakli yaptırmak için getirdiği belirlenen F.Ö'yü hastanede yakaladı.
Bulgaristan vatandaşları K.L.D. (37) ve yanlarında bulunan T.G.P.(29), A.G.P.(31) ve A.S.M.(38) yurttan kaçmaya çalışırken Kapıkule Sınır Kapısında yakalandı.
Şüphelilere aracılık yaptığı tespit edilen F.Ö'nün eşi M.Ö. de gözaltına alınırken, F.Ö'nün daha önce 2 farklı olayda kişileri akraba göstererek böbrek nakli yaptırdığı tespit edildi.
ALICI SERBEST
Adliyeye sevk edilen ve üzerlerinde 17 bin 130 euro ele geçirilen şüphelilerden F.Ö, M.Ö, T.G.P, A.G.P ve A.S.M. tutuklanırken böbrek alıcısı K.L.D. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bu arada gerçek ismi Z.Y.I. olduğu anlaşılan bağışçı K.L.D'nin (41) gerçek kimliği tespit edilemeden Türkiye'den kaçtığı belirlendi.
Akşam