Bulgar-Türk sınırındaki geçiş sorununa çözüm aranıyor

26 Mart 2020 Perşembe |

Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği, günlerdir Bulgaristan-Türkiye sınırında geçiş için bekleyen TIR soförlerinin sorunlarına çözüm bulmak için aralıksız çalışmaya devam ediyor. Büyükelçi Aylin Sekizkök, dün gece 23.30’da yayınladığı duyuruda gün içinde neler yapıldığını açıkladı.


DUYURU (25 MART 2020, ÇARŞAMBA, 23:20)

‘Bulgaristan’da TIR kuyruğunda bekleyen saygıdeğer şoför vatandaşlarımız,

Dün sizlerle, mecburi sağlık tedbirleri nedeniyle alınan önlemlerin TIR geçişlerine etkileri ve bu sorun bağlamında attığımız adımları paylaşmıştım.

Şimdi bugün neler yaptığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum:

1) Özellikle Facebook’ta yazdığınız yorumları tek tek okuyorum. Görüş ve önerilerinizi makamlarımıza iletmeye devam ediyoruz.

2) Sınır geçişlerinde hızlanma sağlandı. Bugün 1140 TIR geçiş yaptı. Gece gündüz demeden çalışan gümrük ve sınır sağlık çalışanlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.

3) Edirne Valisi Sayın Ekrem Canalp ile görüştüm. Kendisi süreci bizzat takip etmektedir. Sağlık formlarının doldurulması süreci için ilave personel görevlendirilmesini temin etmişlerdir. Bu vesileyle sizlere Sayın Valimizin de selamlarını iletmek isterim.

4) Kültür ve Turizm Bakanlığımız Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Sayın Abdullah Eren ile görüştük. Sayın Başkan bu kuyrukta beklemekte olan şoförlerimizin insani ihtiyaçlarının karşılanması için YTB’nin destek vereceğini ifade etti. Sayın Eren’in de selamlarını sizlere aktarmak isterim.

5) Kuyrukta gıda ve su dağıtımına devam ettik.

6) Bulgaristan Kızılhaçı, Türk Kızılayı ile işbirliği içinde 16 kilometrelik bir alanda kumanya dağıtmayı sürdürdü (Türk Kızılay, Български Червен кръст (Bulgarian Red Cross))

7) Filibe Başkonsolosluğumuzdan bir ekip yerinde durumu incelemeye devam etti. Gün boyunca sınır bölgesinde sizlerle temas halinde oldular (T.C. Filibe Başkonsolosluğu / Turkish Consulate General in Plovdiv)

8)Adi vakalar ve gayrıhukuki şekilde kuyrukta öne geçme hadiseleri karşısında Bulgaristan İçişleri Bakanlığı talebimiz üzerinde devriyelerini artırdı.

9) T.C. Ticaret Bakanlığı ile Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı yakın temas halindedir. Yarın bu temaslar, özellikle AB’nin Yeşil Koridor uygulamasını da içerecek şekilde, devam edecektir.

10) Bugün Bulgaristan Sağlık ve Ekonomi Bakanları ile birer telefon görüşmesi yaparak, TIR geçişleri konusunda iki ülkenin atabileceği adımları ele aldım.

11) Dün uygulamaya geçen TIR parkında şoför ve dorse değişimi sorunsuz devam etmektedir.

12) E-toll (vinyet) uygulaması hakkında Bulgaristan makamlarıyla temasa geçtik. Yol Altyapı Ajansı bize “free-flow” yöntemi kullanılırsa, ücretlendirme kilometre hesabına göre yapıldığından, cezai bir durum zaten oluşmadığını, öte yandan, içinden geçtiğimiz olağanüstü şartlarda esnek davrandıklarını ve anlayış gösterdiklerini bildirdi.

13) Bulgaristan’a giriş yaptığınız kapıları her gün olduğu gibi bugün de arayarak bilgi aldık. Bu çerçevede, nadir de olsa yaşandığını bildirdiğiniz evrak ve pasaport kayıpları vakaları için işbirliği rica ettik.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da destek ve işbirliği içinde olan Bulgaristan Hükümeti’ne teşekkür ederiz.

İçten selamlarımla,’

Aylin Sekizkök
T.C. Sofya Büyükelçisi