Bulgaristan’da 3 bakanın istifasına rağmen porotesto gösterileri durmuyor

15 Temmuz 2020 Çarşamba |

Bulgaristan’da binlerce vatandaşın katılımıyla 7 gündür devam eden hükümet karşıtı protesto gösterilerinin üç bakanın istifasına rağmen devam edeceği açıklandı.

Hükümetin istifası talebiyle gerçekleştirilen protesto gösterilerinin yedinci gününde Başbakan Boyko Borisov, Maliye Bakanı Vladislav Goranov, İçişleri Bakanı Mladen Marinov ve Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov'un istifalarını istedi.

İktidardaki Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi için Yurttaşlar Partisi (GERB) Genel Başkanı ve Başbakan Boyko Borisov, partisinin il başkanları ile yaptığı toplantının ardından üç bakanın istifasını istediğini açıkladı.

Söz konusu bakanların Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ve yine aynı partiden milletvekili Delian Peevski’ye bağlı kaldıkları yönünde toplumda algının oluştuğu ve bu algının partiye zarar verdiği için istifa etmelerinin istendiği belirtildi.

İSTİFALARA RAĞMEN PROTESTOLARA DEVAM KARARI

7 gündür devam eden hükümet karşıtı protesto gösterilerini organize edenler istifalara rağmen gösterilere ara verilmeyeceğini duyurdu.

Ayrı ayrı bakanların değil, hükümetin istifasını istediklerini söyleyen göstericiler, üç bakanın istifasının gerginliği azaltmak ve protesto gösterilerini bitirmek amacıyla istendiğine inandıklarını savundu.

CUMHURBAŞKANI RUMEN RADEV: HÜKÜMET İSTİFA ETSİN

 Cumhurbaşkanı Rumen Radev, bir haftadır devam eden hükümet karşıtı gösterilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, hükümetin istifa etmesi ve erken genel seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.Bulgar halkının seferber olmasının, ülkedeki demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğünü yıkanlara karşı ulusal mutabakatın bir yansıması olduğunu ifade eden Radev, mevcut oligarşik yönetim modelinin halk tarafından istenmediğini savundu.Radev, ülkedeki siyasi sürecin yeniden başlatılması ve ülkenin modernizasyonu için mevcut hükümetin ve başsavcının istifa etmesi ve seçime gidilmesi gerektiğini belirtti.

 Ajans Bulgaristan