Bulgaristan’da Ayasofya tepkisi: ‘Sofya’daki camiyi müze yapalım’

27 Temmuz 2020 Pazartesi |


Bulgaristan’da iktidardaki koalisyonun küçük ortağı İç Makedon Devrimci Örgütü Partisi (VMRO) Sofya'daki Banya Başı Camisinin müze yapılmasını istedi.

 Başkent Sofya’da ibadete açık tek cami olan ve Banya Başı adıyla bilinen Seyfullah Efendi Camii’nin müze yapılmasını isteyen VMRO’nun gençlik kolları, Sofya Belediyesine çağrıda bulunarak bu konuda prosedürün başlatılmasını talep etti.

 Milliyetçi söylemleriyle tanınan VMRO Partisi, resmi internet sitesinde yayınladığı ‘Bulgar başkentinin kalbinde camiye yer yok’ başlıklı deklarasyonunda

Türkiye’nin Ayasofya’yı ibadete açmasına çevap olarak Bulgaristan’ın da Banya Başı’nın müzeye çevirmesi gerekıtiğini savundu.

 Sofya’nın bir Ortodoks Avrupa başkanti olduğu belirtilen VMRO’nun deklarasyonunda, camiden yükselen ezan sesinin yakında bulunan kiliselerin ziyaretçilerini rahatsız ettiği ifade edildi.

 240 sandalyeli Bulgaristan parlamentosunda Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi, VMRO’nun da dahil olduğu Vatanseverler Birliği ile koalisyon hükümetini oluşturuyor.

Ajans Bulgaristan