Bulgaristan'da Tatar topluluğu Tepreş Bayramını kutladı

7 Ağustos 2021 Cumartesi |


Tepreş Bayramını, Şumnu’ya bağlı Atçiftliği (Konyovetz) köyünde kutlandı.

Gelenek gereği Bulgaristan’da mayıs ayı sonlarında idrak edilen Tepreş bayramına ülkede yaşayan Tatar topluluğu tarafından büyük ilgi duyulmakta. 

Tepreş’in bu yılki organizasyonunu, Yenice köy (Tzarev Brod) Tatar topluluğun ve Bahtişen Kaya hanımefendinin sağladıkları katkılarla gereçekleştirildi.

Atçiftliği köyü (Konyovetz) yaylasında düzenlenen etkilikte konuşan Hak ve Özgürlükler Hareketi Başkan Yardımcısı Ahmed Ahmedov ve T.C. Burgaz Başkonsolosu Senem Güzel hanımefendi, Tatar toplumunun Tepreş bayramını kutlayıp, sağlık, bereket ve esenlikler dileklerinde bulundular.

Önemli katılımcılar arasında, Romanya ve Türkiye'den gelen Tatar dernekleri temsilcileri, Eski Şumnu Türk Tiyatrosu sanatçısı Emel Tabakova, Dobriç Mevlânâ Halk Kültürevi sekreteri Nurten Köse ve kültürevine bağlı folklor grubu, Rusçuk Güneş Halk Kültürevi Başkanı Aygül Mehmedova, Hezargrad, Silistre ve Şumnu bölgesinden etkinliğe katılanlar vardı.

Tepreş’in en heyecanlı anı düzenlenen at koşuları ve cirit atmaktı.

‘Unutulmaya yüz tutumuş yerli ve Kırım Tatarları geleneklerini genç nesillere aktarmak görev ve vazifemiz olmalı’ diyen Bahtişen Kaya, tüm katılımcılara Kırım Tatarlarına has yemekler ve tatlı çeşitleri ikram etti. Tatar halk müziği ve halk oyunları sergilendi.

İbram Ahmed