Davutoğlu: Vizelerin kalkmasının önünde duranlar tarihin normalleşmesini engellemeye kalkanlardır

30 Aralık 2011 Cuma |

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "4. Büyükelçiler Konferansı" çerçevesinde Trakya Üniversitesinde ''Balkan Savaşı'ndan Balkan Barışı'na: 100. Yılında Türk Dış Politikası'' konulu konferansa katılarak konuşma yaptı.Davutoğlu, Atatürk'ün Balkan Paktı ile ilgili sözlerini hatırlatarak, bu bölgede vizelerin kalkmasını ve sadece acıların değil güzel anıların da paylaşılması için çalıştıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:
"Bulgar ve Yunan dostlara, Avrupa'ya vizeler kalksın diye bunun için diyoruz. Vizelerin kalkmasının önünde duranlar tarihin normalleşmesini engellemeye kalkanlardır. Biz çekinmiyoruz vizeleri kaldırıyoruz, çünkü gelene burada yer var diye düşünüyoruz. Vizeler yoluyla kendi hudutlarını kapattıklarını sananlar, aslında vize yoluyla kendi zihinlerini, gönüllerini kapatıyorlar. Biz bunu kaldırana kadar yani bir gün Edirneli bir kardeşim engelle karşılaşmadan Saraybosna'ya gidene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu duvar yaşamaz, bu duvar birgün çökecek.
Artık Avrupa'nın önünde birkaç milyon dolar için bekleyen Türkiye yok, kendi ekonomisi, dinamizmi ile başka ülkelere deva olabilen bir Türkiye var. Biz onlara bir yük değil, bir nimetiz. Bir hasta adam değil, devayız, doktoruz. Bunu gördüklerinde Avrupa'nın geleceği daha iyi olacak."