Eşref Kahraman: Belene davasını AİHM'ye taşıyacağız

24 Aralık 2011 Cumartesi |

1984 yılında Bulgaristan’daki Türklere karşı başlatılan silah zoruyla Bulgarlaştırma kampanyasına karşı gelenler Belene toplama kampında hapsedildi. Bu mahkümlardan biri de Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneğinin Başkanı Eşref Kahraman.
Kahraman, Bulgar olmayı reddettiği için 4 yıl Belene hapishanesinde işkence gördü. 1989’da ülkeden kovuldu. Şu anda Türkiye’de yaşıyor ve Bulgaristan’da kömünist iktadarın kendisine karşı uyguladığı zülüm ve baskılar için dava açarak tazminat isteyen tek Türk.
Kahraman’ın Bulgaristan’da açtığı dava devam ediyor ancak sözkonusu davanın lehine sonuçlanacağına inanmıyor. ‘Bulgaristan işi çıkmaza sokmak istiyor’ diyen Belene mağduru Kahraman, Bulgaristan’daki iç kukuk yollarını tükettikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitmeyi planlıyor. Kahraman, Türk olduğı için gördüğü baskılar yüzünden Bulgaristan’daki çeşitli kurumlardan yaklaşık 200 bin leva istiyor. Ancak ‘paradan daha adalet ve bu davanın daha sonra açılacak benzer davalara örnek teşkil etmesini istiyorum’ diyor.