Şumnu Kültür Evi, 'Minik Öğretmenlerin Büyük Öğrencileri' saz gösterisi düzenledi

16 Aralık 2011 Cuma |

 

Şumnu Kültür Evi,  Minik Öğretmenlerin Büyük Öğrencileri’ adlı saz çalma gösterisi düzenledi. Faaliyete gelen resmi misafirler önce Tombul camii, NÜVVAB İmam Hatip Lisesi’ni, daha sonra Şumnu Nazım Hikmet 1881 Kültür Evi’ni ve Şumnu Kültür Evi Derneğini ziyaret etti. Onlara bu kurumların çalışmalarıyla ilgili - tarihçeleri, özellikleri ve çalışmaları tanıtıldı. Minik Öğretmenlerin Büyük Öğrencileri saz çalma gösteri programına Türkiye Cumhuriyeti Burgas Başkonsolosu Cem Ulusoy, Ankara’dan TİKA temsilcileri Ece Kırlı, Ulaş Kırlı, Nuri Aksu ve Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, Şumnu Bölge Müftüsü Mesut Mehmet, BİZ Derneği Başkanı Minent Şukrieva ve temsilcileri Müzisyen Bülent Zekeriye, Heykeltraş Behçet Danacı, Şumnu Milli Eğitim Müdürlüğü görevlisi ve temsilcisi Fikriye Mehmet, Şumnu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyeleri Emine Halil, Emine Üzeir ve Deniz Mollov katılım gösterdi.
 
ŞUMNU SAZ GRUBU

4 yaşında olan, Şumnu Saz Orkestrası, 27 saz, 2 zilli maşa, darbuka ve tahta kaşıklardan oluşuyor. Sekiz yıldan beri geleneksel olarak Şumnu Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi tarafından düzenlenen Eleman Yetiştirme Programı sonucunda folklor ve enstruman çalma kurslarına katılan çocuk ve gençler, kurslarda öğrendiklerini  oradan dönünce diğer arkadaşlarına  bilgilerini aktarıyor ve Davul Zurna ve Saz orkestraları yöneticisi olma yeteneklerini geliştiriyor. İstanbul ve Balıkesir’de yapılan eğitim, Bulgaristan’a döndükten sonra Şumnu Kültür Evi, Deliorman ve bütün ülkemizdeki olan kaybolmaya yüz tutmuş Türk kültürümüzü canlandırmak, ayakta tutmak, tanıtmak ve yaymak için yararı az değil.

Dört yıldan bu yana saz eğitimi alan Figen, Aslı, Hülya ve Şeyla minik öğretmenler olarak onlardan büyük olan diğer kurum üyelerine de saz çalma isteğini uyandırdı, beceri ve yeteneklerini geliştirdi ve başarılı olmak için ilgisi olanlarını motive etti. Arkadaşlarından Gönül, Açelya, Elis, Mirel ve Merlin büyük uğraşılardan sonra en başarılı çalanlardan oldu.  Önceden saz çalmayı kendi çabalarıyla öğrenen Sinan ve Hasan Üzeir, Saz Orkestrası’nın saz tellerini ayarlayarak katkıda bulunuyorlar. Öğrenciler saz çalmayı öğrensinler diye Şumnu Kültür Evi çalışan elemanlarından Cahide ve Velahitin’in de katkısı az sayılmaz. Gösteri programında özel ve resmi misafirlere öğrenilen 15 türküden Maçka Yolları Taşlı, Dere Geliyor Dere ve Yoğurt Koydum Dolaba türküleri sunuldu. Cem Ulusoy Bey, minik ve büyük sazcıları tek tek tokalaşarak tebrik etti ve onların çalışmalarında yardımcı olacağını belirtti. Minik Öğretmenlerin Büyük Öğrencileri saz çalma gösterisine katılan herkese ayrıca teşekkür mektupları ve güzel bir hatıra olarak Şumnu Saz Orkestra fotoğrafıyla yapılan 2012 takvimi sunuldu.