POLİS ŞİDDETİ YÜZÜNDEN İÇİŞLERİ BAKANININ İSTİFASI İSTENİYOR

24 Ocak 2012 Salı |

Ülkede sigara kaçakçılığına karşı olduğu ilan edilen operasyonda Örgütlü Suçlarla Merkez Mücadele Müdürlüğü;nden (GDBOP) maskeli ve silahlı 25 komando, Petar Naçkov ve eşi Malina Naçkova'yı sokak ortasında yere yatırarak gözaltına almıştı.

Kaba kuvvet kullanan ve hakaret içeren suçlamalarda bulunan komandolar daha sonra ailenin Mirovyane semtindeki evine kapıları kırarak baskın düzenlemiş, yaptıkları arama sonucunda sadece 5 paket bandrolsüz sigara bulmuştu. Malina Naçkova, eşi ile birlikte maruz kaldıkları şiddet yüzünden doktor raporu aldıklarını belirterek, baskının gerçek nedeninin kızı Ralitza;nın Facebook paylaşım ağında Başbakan Boyko Borisov;a karşı kurduğu eleştirel forumun olduğunu öne sürdü. Naçkova, “Boyko Borisov;a oy vermeyeceğim" adlı grup yüzünden ailesinin polisten siyasi baskı gördüğünü söyledi. Olayın toplumsal yankısı yüzünden ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve muhalefet Demokratik Güçler Birliği (SDS) ile Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB) partileri Başbakan Borisov;dan derhal Bakan Tzvetanov;un görevine son vermesini istediler. BSP Genel Başkanı eski Başbakan Sergey Stanişev, “Ülkede süren aşırı polis şiddetine son verilmeli" derken SDS ile DSB;nin bildirilerinde, “Endişe verici boyutlara varan polis şiddeti yüzünden siyasi saygınlığını yitiren Bakan Tzvetanov;un görevinden alınması şarttır" ifadeleri yer aldı. Operasyonun asimetrik şiddetini haklı gerekçelerle açıklamaya çalışan Bakan Tzvetanov ise yapılan iç soruşturma sonucu operasyonu yöneten 3 polis memuruna “kınama cezası" verildiğini söyledi.

TÜRK VATANDAŞI DA POLİSİN KABA KUVVETİNE MARUZ KALMIŞTI



2010 yılında,Kırcaali'de Mustafa ailesinin evine yapılan polis baskını sırasında aile mensupları gereksiz yere dövülmişlerdi. Dövülenler arasında evde misafir olarak bulunan Türk vatandaşı Ramadan Beysimali de şiddete maruz kalmıştı.

AA, AJANS BG