ABD vizesi daha kolay alınacak

23 Mayıs 2012 Çarşamba |

© Fotoğraf: ЕPА / BGNES
ABD’nin Sofya Büyükelçiliği, Bulgaristan vatandaşlarına vize verilmesinde kolaylaştırılmış prosedürü uygulamaya koydu. Kolaylaştırılmış prosedürle büyükelçilik sitesinin elektronik
sistemi sayesinde vizelerin verildiği süre iki kat düşecek. İş ve turizm vizeleri ise artık 10 yıl süre ile verilecek ve bu süre içinde defalarca kullanılacak. Ülkemizde yıllık verilen ortalama 25-30 bin vizeden 15-18 bini turizm ve iş amaçlıdır. Bu tür vizelerde verilen red cevapları, başvuruların yüzde 11-14’ü kadardır. ABD’nin Bulgaristan Büyükelçisi James Warlick, şu açıklamada bulundu: “Yeni program özellikle Bulgaristan için ülke vatandaşlarının ABD yolculuğunu kolaylaştırmak amacı ile geliştirildi”. 
ABD Sofya Başkonsolosu Eric Alexander, yeni prosedür gereği Amerikan vizesi başvurusu
yapan tüm Bulgaristan vatandaşlarının büyükelçilik sitesini ziyaret etmeleri gerektiğini açıkladı. Sitenin elektronik vize yardımcısı, formların adım adım doldurulması konusunda bilgi veriyor. Bu sistem belgelerin verildikten hemen sonra işlenmesini mümkün kılıyor.Yeni sistem vizelerin yenilenmesi konusunda da kolaylıklar sağlıyor. Vize son 4 yıllık dönemde dolduysa çoğu durumda adaylar, belgelerini posta yolu göndererek büyükelçilikte otomatik olarak yenilenen vizesini ve pasaportunu yine posta yolu ile alırlar. Ancak vizesi 2007 yılı öncesinde verilen adaylar, parmak izinin alınması için büyükelçiliğe bizzat gitmek mecburiyetindedir. 
Diğer ayrıntıları Eric Alexander verdi: 
“Eski prosedürde adayların bizimle olan ilk teması, onların evraklarını sunmak üzere büyükelçiliğe geldikleri zaman gerçekleşiyordu. Yani biz belgelerini işlerken onlar bekleme odasında bekletiliyordu. Şimdi ise gereken her şeyi Internet üzerinden alıyoruz ve aday bize gelince biz artık tamamen hazır oluyoruz. Vize için pasaport ve ücretin ödendiğine dair banka makbuzu gereklidir. Vize yenilenmesi şartlarına uygunluk sağlayan adaylar büyükelçiliğie gelmek zorunda değil, diğer adaylar ise buraya gelerek belgelerini getirecekler”. 
Genelde çalışmak veya okumak üzere ABD’nde bulunan adaylar, yeni vize için ABD’nin dünyanın her yerinde bulunan büyükelçiliklerine başvurmalıdır. Eric Alexander bu konuda şunları söyledi: 
“Eski prosedürde vizesini yenilemek isteyen adaylar, bunu Noel veya Paskalya yortusunda olsun bayramlarda ülkeye gelerek yapıyorlardı. Ancak onlar örneğin Varna’dan Sofya’da bulunan büyükelçiliğe gelmek için yakınları ile geçirdikleri vakitten zaman ayırıyorlardı. Şimdi ise Bulgaristan’ın neresinde olurlarsa olsunlar onlar evlerinde kalarak elektronik sistemden yararlanabiliyorlar. Bunu mutlaka Bulgaristan’da yapmak zorunda da değiller, Amerikan Konsolosluğunun bulunduğu her devlette yapabiliyorlar” diyor Baş Konsolos. 
Büyükelçi James Warlick ise yıllar içinde Bulgaristan yetkililerinin de defalrca gündeme getirdikleri bir konu olan US vizelerinin Bulgaristan vatandaşları için kaldırılması sorusuna somut yanıt vermekten kaçındı: 
“Bulgaristan’ın günün birinde vizesiz rejime dahil edileceğine eminim. Ancak bunun ne zaman olacağını tahmin etmek durumunda değilim, çünkü bu konudaki karar ABD Kongresi’nde alınır. 
BNR