Kozloduy'da arıza.. Radyasyon sızıntısı yok!

27 Mayıs 2012 Pazar |

Bulgaristan’daki Kozloduy Nükleer Santali’nin reaktörlerinden biri jeneratörde meydana gelen arıza nedeniyle dün kapatıldığı bildirildi. Santalin yönetiminden yapılan açıklamada, arızanın radyasyon sızmasına yol açmadığı kaydedildi. Arızanın meydana geldiği 6.ünitenin hemen kapatıldığı bildirilirken santralin bulunduğu bölgede radyasyon seviyesinde yükselme olmadığı belirtildi. Santral’in basın merkezinden yapılan açıklamada, arızanın tamamen giderildiği, 1000 megavat gücündeki reaktörün tekrar devreye sokulması için ön hazırlıkların yapıldığı ve yarın oğlen saatlerinde tam kapasiteyle çalışmaya başlayacaği duyuruldu.

Kozloduy Nükleer Santralinin arızalanan 6.ünitesinin bakımı, yurtdışında nükleer enerji tesislerinin yapımı ile ilgili Rusya’nın Devlet Atom Enerjisi Kurumu “Rosatom”a bağlı Atomstroyexport Şirketini tarafından yapılmıştı. Şirketin resmi internet sitesindeki açıklamada ‘Kozloduy Nükleer santrali 5. ve 6. enerji ünitelerinin modernizasyon programı sözleşmesi kapsamında, 2004-2006 yıllarında en yeni reaktör kontrol sistemi tedarik edilerek, büyük çaplı modernizasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu modernizasyon çalışmaları, UAEK ve diğer uluslar arası kuruluşların tavsiyeleri doğrultusunda, Nükleer Santral güvenliği ile ilgili belirlenmiş yeni standartlara göre ve Bulgaristan’ın ilgili kurumlarının talebi ile yapılmaktadır’ deniliyor.

 Bulgaristan'ın elektrik ihtiyacının 3'te 2'sinin sağlayan Kozloduy Nükleer Santrali'nin en eski 1. ve 2. reaktörü daha önce kapatılmıştı. Ardından AB'nin isteği üzerine 3. ve 4. reaktörleri de devredışı bırakılmıştı.

 AJANS BG