Umuda yolculuğun adı Dambalı

5 Mayıs 2012 Cumartesi |

Dünya genelinde din, dil ve ırk ayrımına bakılmaksızın birçok ortak bayram mevcut. Bunlardan en yaygın olanı belki de Hıdrellez’dir.
        Dünyamızın çeşitli ülkelerinde değişik törenlerle kutlansa da kutlama motifleri birçok bölgede birbirine benziyor. Hıdrellez, insanlık tarihinin en eski bayramlarından biri sayılıyor ve tam olarak ne zamandır kutlanıyor bilinmiyor.
        Bahar bayramı olarak bilinen Hıdrellez, tabiatın canlanmasını simgeliyor ve evrenselliği inkar edilemiyor. Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Bulgaristan’da Hıdrellez Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutlanıyor. Bulgarlar Aziz Georgi, Bulgarca ismiyle Gergyovden olarak kutlarken ülkedeki Türkler ve diğer etnik gruplara ait Müslümanlar ise tabi ki Hıdrellez diyor.
        Ancak Bulgaristan’da bir yer var ki, Hıdrellez günü umudun resmi çiziliyor.
        Burada Hıdrellez, bayramın yanında umuda yolculuğa dönüşüyor.
        Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali İline bağlı Mestanlı kasabası yakınlarındaki Dambalı dağına 5 Mayıs’ı 6’sına bağlayan gece binlerce insan yaya tırmanıyor. Dağ tepesindeki taşlardan sızan suyun şifalı olduğuna inanılıyor.
        Suyun Hıdrellez gecesi daha da şifalı olduğu sanılıyor o nedenle tam bu gece ülkennin dört bir yanından hatta Türkiye, Yunanistan ve Makedonya’dan gelenler çeşitli hastalıklarına bu suyun şifa olacağına inanıyor ve umut besliyor.
        5 Mayıs akşamı buraya gelmeye başlayan ve hastalıklarına çare arayan insanlar, tepeye çadırlar kuruyor ve gece saat 12’yi beklemeye başlıyor.

Nahit DOĞU