'Böyle polisi yakarım’

16 Haziran 2012 Cumartesi |

Ormanlı araziye inşaat izni veren yasaya karşı Sofya’daki bir yolu kapatan göstericilere polisin sert müdahalesi Başbakan Borisov’u çıldırttı. “Eylemcilere dokunan polisi kovacağım” diyen Bulgar lider, göstericilere “Gelin eyleminizi meclis önünde yapın” çağrısı yaptı.

Bulgaristan parlamentosunda ülkeye daha fazla turist getirebilmek kayak merkezlerinin ormanlık araziye pist yapmasına imkan veren yasanın kabul edilmesi başkent Sofya’yı savaş alanına çevirdi. Protestocular, orman yasası sayesinde bir kaç turizmcinin rant sağlayacağı gerekçesiyle sokaklara döküldü. Yaklaşık 1500 kadar gösterici başkentin merkezinde bulunan ve tüm ana yolların kesiştiği Orlov Köprüsü’nü trafiğe kapattı. Polis trafiğe engel olan göstericilere çok sert müdahale etti. Onlarca gösterici karga tulumba köprüden toplanarak gözaltına alındı.

Polisin orantısız güç kullanması Başbakan Boyko Borisov’u bile çileden çıkardı. Bulgaristan hükümetinin, kayak turizmini canlandırmak için bu yasayı çıkardığını belirten Bulgar başbakan, “Polis ve göstericilerin o hali beni dehşete düşürdü. Bundan sonra göstericilere bu şekilde müdahale eden, onlara şiddet uygulamaya yeltenen polisin işine son verilecektir” uyarısında bulundu. Orman yasasındaki değişikliği sonuna kadar savunduğuna dikkat çeken Borisov, “Avrupa’da son 10 yılda ormanlık arazisi artıran iki ülkeden birisiyiz. Rila, Pirin ve Rodop’a yapılacak pistlerde doğaya minimum zararı vermek için elimizden geleni yapacağız. Kesilen her bir ağaç için 10 tane yeni ağaç dikeceğiz” dedi.

‘Gelin ama yol kapatmayın’

Borisov, Nova TV’de yaptığı bu açıklamadan sonra göstericilerden de bir ricada bulundu. Protestoculara başkent Sofya’nın en işlek bölgesi olan Orlov Köprüsü’nü kapatmamaları çağrısında bulunan Borisov, “Polisin görevi her yerde asayişi sağlamak. Bunların içinde trafiğin tıkanmasına da engel olmak var. Ama siz demokratik hakkınızı yol kapatarak değil başka bir yerde yerine getirin. Mesela, parlamento binasının önünde toplanın veya Sofya’nın başka bir yerinde eylem yapın” dedi.


İsmail Şahin
Vatan