AK, son Bulgaristan raporunu yayınladı

18 Temmuz 2012 Çarşamba |

Avrupa Komisyonu, Bulgaristan'la ilgili son gözetim raporunu resmi olarak bugün yayınladı. Raporda, son yıllarda işlenen mafya cinayetlerinin faillerinin bulunamaması endişe verici olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, '2010 yılından bu yana organize suçlarla mücadelede Bulgaristan'daki ilgili kurumların hukuki çerçevelerinde düzenlemeler konusunda belirli girişimlerin olmasına rağmen alınan sonuçlar yetersiz' deniliyor.  

AK, Bulgaristan için açıkladığı gözetim raporunda ülkedeki en büyük sorunun organize suç örgütleri olduğunu vurguladı. Ülkenin, AB tarafından yapılan baskılar sonucu bu konuda yavaş da olsa ilerlediğini kaydeden Avrupa Komisyonu, adalet ve iç güvenlik ile alakalı 5 yıllık ilerleme raporunda hükümetin kilit anlarda siyasi irade gösterdiğini aktarıldı.

Raporda organize suç örgütleri üyelerinin çok azının mahkum edildiği belirtilirken, yolsuzlukla mücadelede kurumlar arası koordineyi yapacak bağımsız bir daire kurulması, reformların derinleştirilmesi isteniyor. Son 5 yılda yasal düzenlemeler konusunda oldukça iyi bir ilerleme kaydedildiği anlatılırken, sorunun ise yasaların uygulanmamasından kaynaklandığı vurgulandı.
Avrupa Komisyonu Europol'un bilgilerine dayanarak ülkede faaliyet gösteren başlıca suç şebekelerinin, kredi kartı sahteciliği alanında 15 AB ülkesinde yaygın olduklarını ifade ediyor. Raporda Bulgaristan'daki yargı sisteminin mağdurlara değil, suçluları koruduğu izlenimi oluştuğu iddia ediliyor. Yabancı yarımcılar ve yerli halktan yargının suç gruplarıyla gizli anlaşmalar yaptığına dair sürekli şikayetler geldiği ifade edilen dokümanda, zafiyetin soruşturma ve yargının tüm kademelerinde görüldüğü belirtiliyor.
AB'nin baskısı altında atılan adımların, yüksek kademelerdeki yolsuzluğa göre orantısız olarak mütevazi olduğunu altını çizen AK, 2010 yılında suç örgütlerine karşı ciddi bir baskı yapılmasına karşın bu adımların sınırlı kaldığını vurguluyor.
İşbirliği ve denetim mekanizmasının bir parçası olan gözetim raporlarının düzenlenmesi, Bulgaristan ve Romanya 2007'de AB üyesi olurken şart koşulmuştu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Bulgaristan'ın üyeliğinden bu yana uzun bir yol kat ettiğini belirterek "Gerekli yasalar kabul edildi, şimdi sıra bunların uygulanabildiğini göstermekte. İktidar düzeyindeki yolsuzlukla, organize suçlarla mücadelede daha ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor ki Bulgaristan halkı ve Avrupa'daki ortaklarının kaygısı kalmasın." diye konuştu.
Daha önce tutuklanan ve yargılanarak hapse mahkum edilen, fakat daha sonra kayıplara karışan Galevi kardeşler olayı için sitemde bulunan komisyon, ülkedeki en büyük suç örgüt üyelerinden birilerinin mahkum edildikten sonra kaybolmasını, sistemin büyük fiyaskosu olarak değerlendirdi.
Bulgaristan için gelecek raporun 2013'ün sonunda yayınlanması bekleniyor.


- RAPORUN TÜRKÇESİ (Tıklamayın açılmayacak!, Türkçe öğretmenleri işsiz geziyor.)