Ahmediye cemaatinden Bulgaristan’da faaliyete devam?

24 Ağustos 2012 Cuma |

Mirza Masrur Ahmed
Pakistan merkezli Ahmediye cemaatinin şimdiye kadar üç defa Bulgaristan’da resmi kayda alınması için başvuruda bulunduğu, her defasında reddedildiği ancak buna rağmen faaliyetine devam ettiği bildirildi. 24çasa gazetesi, Bakanlar Kurulu’na bağlı Din İşleri Müdürlüğü’nden cemaatin Bulgaristan’da çok sayıda üyesinin bulunmadığını belirttiklerini ve özel konutlarda toplanmalarına kimsenin yasaklama getiremeyeceğini açıkladıklarını kaydetti. Gazete ayrıca, Bulgaristan Başmüftülüğü’nde, cemaatin üyelerine maddi yardımda bulunduğu yönde bilgilerin mevcut olduğunu duyurdu.
BULGARİSTAN’DA 2007 YILINDA GÜNDEME GELMİŞTİ
Ahmediye tarikatı, Bulgaristan’ın 2007’de Avrupa Birliği’ne üye olmasıyla ülkede resmi kayda alınmamasını Avrupa Parlamentosu'na taşımıştı. Avrupa Parlamentosu'nun muhafazakâr kanadına mensup İngiliz milletvekili Charles Tannock, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Bulgaristan'daki Ahmediye Müslümanlarını gündeme getirerek, İngiltere'deki Ahmediye Müslüman Derneği'nin kendisine Bulgaristan'da karşılaştıkları sorunları ilettiğini kaydetmişti. Tannock, "İddiaya göre Bulgaristan Ahmediye Müslüman cemaatini bir dini azınlık olarak tanımayı reddediyor, bunun asılsız sebeplere ve üçüncü ülkelerin baskıları nedeniyle gerçekleştiği iddia ediliyor. Bu nedenle onların dini ve toplumsal etkinliklerini uygulamada Bulgaristan'da etkin yasaklar bulunmaktadır" demişti.
BLAGOEVGRAD BÖLGESİNDE ÖRGÜTLENMİŞTİ
Blagoevgrad bölgesinde görülen Ahmediye tarikatı bir süre önce ülke içinde takibata uğramıştı. Ahmediye tarikatı hakkında açıklama yapan bölge savcısı tarikatın "ülkenin güvenliğini tehdit ettiğine dair bilgi olmadığını" belirtirken bu tarikatın geleneksel İslam'dan farklı olduğunu ve amacının da bölgedeki nüfusu Müslümanlaştırmak olduğunu kaydetmişti. Bölge Savcısı, tarikatın başını çeken Reyhan ve Ayra adlı hocaların 1992 yılından itibaren Blagoevgrad'ta yaşadığını, tarikatın çalışmalarına Pakistan vatandaşı olan ve Bulgar Filolojisi okuyan iki şahsın da yoğun destek verdiğini belirtmişti.
CEMAATİN BAŞINDAKİ Mirza Masrur Ahmed KİMDİR?
Tarikat üyeleri tarafından Halifetül Mesih adlandırılan Mirza Masrur Ahmed 15 Eylül 1950’de Ahmediye cemaatinin merkezi olan Pakistan’ın Rabwah kentinde doğdu. Ortaokul eğitimini Rabwah kentindeki Talim-ül İslam Lisesinden alarak aynı okulun kolejinde Lisans eğitimini tamamladı. 1976 da Faysalabad kentindeki Ziraat Üniversitesinde Ziraat Ekonomisi Bölümünde Yüksek Lisans bitirdi.
CEMAAT KENDİSİNİ NASIL TANITIYOR?
‘Müslüman Ahmediye Cemaati, uluslararası alanda Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya, Avustralya ve Avrupa’nın 198 ülkesinde şubesi bulunan dinî bir cemaattir. Bu, dünya genelinde 300 milyon üyeyi kapsayan, çağdaş tarihin en dinamik İslâm topluluğudur. Ahmediye Cemaati, 1889’da Hindistan’ın Pencap Bölgesinin, Kadiyan adında küçük ve ıssız bir köyünde Mirza Gulam Ahmed (1835-1908) tarafından kurulmuştur. Kendisi, âhir zamanda tüm dinlerin beklediği kişi, yani beklenen müceddid (Mehdi ve Mesih) olduğunu iddia etti.’

AJANS BG