Bulgaristan ile Türkiye arasında ortak film yapımı anlaşması

29 Ağustos 2012 Çarşamba |

Bulgaristan ile Türkiye arasında ortak film yapımı alanında işbirliği ile kültür varlıklarının yasa dışı yollarla çıkışının yasaklanması ve önlenmesine ilişkin iki anlaşma imzalandı.

İstanbul- Ceylan Otel'de düzenlenen imza töreninde konuşan Raşidov, "Türk ve Bulgar sinemasının, hem Avrupa, hem de dünya sinemasında boy göstermesini ümit ediyorum" dedi. Türk ve Bulgar sinema yapımcıları, iki ülke arasında bugün imzalanan "Ortak Film Yapımı Alanında İşbirliği Anlaşması"ndan sonra işbirliğe yeni boyut kazanacağı kaydedildi. Bakan Raşidov, Türkiye ve Bulgaristan’ın ortak bir tarihi olduğunu hatırlatarak, "Ancak iki ülke arasında ilişkilerde son 3 yılda gerçekten çok büyük gelişme kaydedildi" dedi. Türklerin sinema sanatında köklü bir geleneği olduğuna işaret eden Raşidov, "Bulgar sineması da son dönemde çok iyi bir noktaya geldi. Sosyalist rejimin bize bıraktığı güzel bir miras sinema merkezimizdir. Bu merkezin olanaklarını geliştirdik, faal biçimde kullanılıyor. Bulgaristan gerçek bir sinema merkezine dönüştü. Bugün imzaladıüımız ortak yapım anlaşmasıyla Türk ve Bulgar sinemasının hem Avrupa, hem de dünya sinemasında boy göstermesini ümit ediyorum" diye konuştu.
KÜLTÜR MERKEZLERİ AÇILACAK
Rashidov, ilişkilerin gelişmesi için İstanbul'da Bulgar, Sofya'da da Türk kültür merkezi açılmasının planlandığını sözlerine ekledi. İki taraf ayrıca kültürel değerlerin korunması için de seferber olacak.