Türkiye ve Bulgaristan'dan 40 kadın sanatçının yapıtları Plevne ve Ankara'da sergilenecek

31 Ağustos 2012 Cuma |

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin çağdaş sanatlarda "merkezileşme" olgusunun kadın sanatçıların üretimlerini ve kadınlık deneyimlerini nasıl etkilediğini sorguladığı "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesi kapsamında Türkiye ve Bulgaristan'dan 40 kadın sanatçının yapıtları Plevne ve Ankara'da sergilenecek.

Aralarında Şükran Moral, Nancy Atakan, Nazan Azeri, Maria Sezer ve Nezaket Ekici'nin de bulunduğu kadın sanatçıların eserleri 31 Ağustos-14 Eylül 2012 tarihleri arasında Plevne'de Ilya Beshkov Galeri'de, 1-14 Ekim arasında ise Ankara'da Çağdaş Sanatlar Merkezi B ve C Galerileri'nde görülebilecek.
Uçan Süpürge, 26 Ekim 2011'den bu yana, Bulgaristan'dan Community Centre Chistalishte LIK-1959 ile birlikte yürüttüğü "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı? (Who Left/What Behind?)" projesi kapsamında çağdaş sanatlar alanındaki kadın sanatçıları bir araya getiriyor.
Proje, çağdaş sanatlar alanında eserler üreten ve çeşitli nedenlerle yaşadığı kenti terk ederek İstanbul/Türkiye ve Sofya/Bulgaristan özelinde sanatın "merkezileşti(rildi)ği" kentlere göçmek durumunda kalmış kadın sanatçılara ulaşarak çağdaş sanat alanındaki eril yapıyı sorgulamayı amaçlıyor. Projenin hedefi, kadınların bu hakim yapı içerisinde verdikleri mücadeleler ve kadınlık deneyimlerinden yola çıkarak toplumsal cinsiyet temelinde bir tartışma/sorgulama alanı yaratmak.
T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi'nin "Sivil Toplum Hizmeti: AB- Türkiye Kültürlerarası Diyalog Hibe Programı, Kültür ve Sanat Bileşeni" programı kapsamında desteklenen ve teknik yürütücülüğünü T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı proje, Türkiye ve Bulgaristan'dan 40 kadın sanatçının katılımıyla çağdaş sanatlarda "merkezileşme" sorununu odağına alıyor.
Proje, sanatın bir mücadele alanı olduğu ve bu mücadelenin estetiği ve toplumsalı aynı anda sorgulayabildiği zaman değerli hale geldiği inancıyla, sanatın olanaklarından yararlanarak toplumsal cinsiyete dayalı sorunları irdeleyerek, özellikle de çağdaş sanatlar alanında toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
40 Kadın Sanatçı 31 Ağustos'tan itibaren Ilya Beshkov Galeri'de
31 Ağustos-14 Eylül 2012 tarihleri arasında Plevne'deki Ilya Beshkov Galeri'de açılacak olan serginin küratörlüğünü sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra'nın danışmanlığında; Türkiye'den Saliha Kasap ile Bulgaristan'dan Demna Dimitrova yapıyor. Sergide resimden videoya, enstalasyondan fotoğrafa çeşitli sanat disiplinlerine yer veriliyor. Yapıtlar, kadın sanatçıların gözünden merkezileşme sorununun dayattığı "göç" olgusunu toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusuyla öne çıkarıyor.

FocusHaber