Her şey, ikamet tezkeresi için harçtan muaf tutulmak isteyen bir göçmenin başvurusuyla başladı. Başka illerde sorun olmayan uygulamaya Bursa için Ankara’dan olumsuz yanıt geldi. Büyük çoğunluğu Batı Trakyalı olan 5 bin civarı Türk soylu göçmen 1.200 Dolar’ı bulan harçları nasıl ödeyeceklerini düşünüyor…
Her şey… Bulgaristan göçmeni bir vatandaşımızın iki ay önce ikamet tezkeresi almak üzere Bursa Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’ne başvurmasıyla başladı.
Başvuru sahibi…
Harçlar Kanunu’nun “harçtan muaf olanlar” başlıklı 88. maddesinin d bendi hükmü olan “Mali durumlarının bozuk olduğuna, ikamet tezkeresi vermeye yetkili makamlarca kanaat getirilen yoksullar” ifadesi gereği “kendisinden ikamet tezkeresi harcı alınmaması” talebinde bulundu.
Bu istek…
Bursa Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletildi ve “Nasıl davranalım?” diyerek görüş soruldu.
Aslında…
Vatandaşın talebi Ankara’ya sorulmadan karara bağlanabilirdi. Ama yazıyla inisiyatif Ankara’ya geçti. İçişleri Bakanlığı da bir ay kadar önce beklenmedik bir cevap verdi:
“Herkesten harç alın.”
Bu yazı üzerine Bursa’dan ikinci bir yazı gönderilip, Harçlar Kanunu’nun 88. maddesi anımsatıldı ve biraz da ilk yazının düzeltilmesi umuduyla “Ne yapalım?” diye bir kez daha soruldu.
Gelen cevap yazısı yine kısa ve katı oldu: “Genelgeyi uygulayın.”
Böylece…
İkamet tezkeresi almak durumunda olan Türk soylu göçmenler için sıkıntılı bir süreç başladı.
Sıkıntıyı Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi Teşkilat Başkanı Ahmet Koç’a sorduk.
Şunu söyledi:
“Karar başka ülke vatandaşlığından çıkmamış Türk soylu göçmenleri yakından ilgilendiriyor. Büyük bölümü Batı Trakyalı, bir bölümü Bulgaristan göçmeni yaklaşık 5 bin Türk soylu göçmen mağdur oldu.”
Nasıl mağdur olduklarını da açıkladı:
“Harçlar Kanunu gereği ikamet tezkereleri için yıllık 80 Dolar harç alınıyor. Vatandaş 5 yıllık tezkere almaya kalksa 400 Dolar yapar. Hele 3 kişilik bir aileyse 1.200 Dolar harç ödemesi gerekir. Bunu kaç kişi ödeyebilir ki?”
Anladığımız kadarıyla Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi bu yeni sorun üzerine hemen harekete geçmiş. Koç yapılanları anlatırken “Biz girişimde bulunduk ama şunu gördük: Genelge yalnızca Bursa’da uygulanıyor. Başka iller Ankara’ya sormadığı için böyle bir uygulama yok” dedi.
Beklentisi ise şu:
“Aslında bu konunun Bursa milletvekillerimizin devreye girmesiyle çok kolay çözüleceğini düşünüyorum.”
Şunu da ekledi:
“Bendeki belgelere göre, CHP Bursa Milletvekili Sayın Sena Kaleli 21.11.2011 tarihli soru önergesiyle Türk vatandaşlığına alınan göçmenler konusundaki harç sorununu gündeme taşımış. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin de ‘Türk soylu oldukları anlaşılan yabancıların ikamet izinleri 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 88. Maddesi kapsamında harçtan muaf tutulmaktadır’ cevabı vermiş.”
Yani…
“Yani, İçişleri Bakanı Sayın Şahin’in 25 Ocak 2012 tarihinde önergeye verdiği cevaptaki ifadesiyle bir ay önceki genelge çelişiyor.”
Adresi yeniden gösterdi:
“5 bin Türk soylu göçmeni genelge mağduru olmaktan kurtarmak için sayın milletvekillerimizin harekete geçmelerini arzu ediyor ve bekliyoruz.”
Ahmet Emin YILMAZ