Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev TBMM'de

28 Kasım 2012 Çarşamba |

 Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti. TBMM Başkanlık Divanı Toplantı Salonu'ndaki görüşmede konuşan Çiçek, Plevneliev'e "Sayın Cumhurbaşkanı hoşgeldiniz. Sizi Türkiye'de görmekten, ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi. Kısa süre önce Bulgaristan'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Çiçek, sık sık yapılan görüşmelerin iki komşu ülkenin yararına olacağını söyledi. Ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut katacağını ifade eden Çiçek, "Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkiler ne kadar iyi olursa, bu ortak payda, Balkanlar'da barış ve istikrar açısından son derece faydalı olacaktır" diye konuştu. Çözülmesi gereken konularda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulacağını belirten Çiçek, Bulgaristan ve Türkiye'nin ilişkilerinin iyi istikamette seyretmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. İyi komşuluk ve dostluk ilişkilerinde, Bulgaristan'da yaşayan Türkler'in de önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Çiçek, buradaki Türkler'in sorunlarının diyalog yoluyla çözülmesini temenni ettiklerini söyledi. Bulgaristan'ın, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin aldığı bazı kararlardan memnuniyet duyduğunu belirten Çiçek, tarihi konuları tarihçilerin araştırması gerektiğini vurguladı. Ülkeler arasındaki ilişkilerin daha ileri noktaya gitmesinde ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Çiçek, daha iyi adımların atılması için iki ülke halkının yararlarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki temel engellerden birisinin vize olduğunu belirten Çiçek, vize konusunda daha olumlu adımların atılması gerektiğini kaydetti. Çiçek, Şengen vizesiyle Türkiye'ye haksızlık yapıldığını ifade etti. İki ülke için eğitim ve kültür konularının da önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, "Dünyanın bugün barışa her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Barışın tesisi noktasında bir kısım ön yargı ve değerlendirmelerin ortadan kalkması gerekiyor. Ders ve tarih kitaplarından buna benzer şeylerin temizlenmesi gerekiyor. Türkçe ders kitaplarının güncellenmesi lazım. 1992'den beri aşama kaydedildi, bunun da zamanı geldi" diye konuştu. Çiçek, Plevneliev'in ziyaretinin başarılı geçeceğine, Türkiye'den olumlu izlenimlerle ayrılmış olacağına inandığını söyledi. 
  -Cumhurbaşkanı Plevneliev- 
 Konuşmasına, "Misafirperverliğinizden dolayı teşekkür ederim" diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Çiçek'in Bulgaristan ziyaretinin ardından tekrar kendisiyle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkiye ve Bulgaristan'ın komşuluklarıyla örnek teşkil ettiğini kaydeden Plevneliev, "Bulgaristan'da 20 yıl önce bizi ayıran demir perde vardı. Şimdi her geçen gün ilişkilerimiz gelişiyor" dedi. Her iki ülkenin parlamentosunda çok güçlü dostluk gruplarının bulunduğunu belirten Plevneliev, ülkeler arasında iyi ilişkilerin geliştirildiğini, tüm konularda çözümler arandığını söyledi. Ticari ve ekonomik ilişkilerin dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen geliştiğini dile getiren Plevneliev, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5-10 milyar dolara ulaşabileceğini ifade etti. Bulgaristan'da yatırımları teşvik etme konusunda çalışmalar yaptıklarını anlatan Plevneliev, Türk şirketlerinin Bulgaristan'da yatırım yapmak istemesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti. Bölgesel kalkınma bakanı olduğu dönemde, Sofya'yı İstanbul'a bağlayacak otoban projesi üzerinde çalıştığını, demiryolu projesine önem verdiğini ifade eden Plevneliev, bu projeler sayesinde Türkiye ve Bulgaristan'ın, Asya ve Avrupa ekonomilerine katkı sağlayabileceğini söyledi. Plevneliev, ülkeler arasında enerji alanındaki işbirliğinin bölgedeki güven ve istikrar açısından önemli olduğunu vurguladı. Bulgaristan'ın vize konusunda Türk vatandaşlarına kolaylık sağlayan önlemler aldığını belirten Plevneliev, bu konuda çözüm üretebilmek için Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini belirtti. 
  -"Ziyaret yeni bir ivme kazandıracak"- 
 TBMM Başkanı Çiçek de birçok konuda Plevneliev'le aynı fikirde olduğunu ifade ederek, iki ülke arasında yapılacak işlerle ilgili çok güzel bir tablonun ortaya konulduğunu, Parlamento olarak kendilerinin de buna destek vereceklerini söyledi. Türkiye ile Bulgaristan'ın işbirliği yapacakları önemli işlerin olduğunu belirten Çiçek, Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Bulgaristan'ın önemli olduğunu, demiryolu ve otoban projelerinin iki ülkenin işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacağını dile getirdi. Hayata geçirilecek enerji projelerinin Türkiye ve Bulgaristan açısından önemli olacağını vurgulayan Çiçek, ziyaretin, Türkiye-Bulgaristan ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi. Çiçek, Parlamento'da Balkan kökenli milletvekillerinin bulunduğunu, onların getirecekleri projeleri de destekleyeceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de ziyareti sırasında ekonomik yatırımlar ve kültür alanında bir dizi şeyler yapmaktan mutlu olduğunu belirterek, "Bütün dünyanın gözleri önünde Türkiye fevkalade gelişiyor. Bulgaristan da doğru yolda ilerliyor. Sıkı çalışıyoruz barış ve refah için" dedi.