Emba Elektrik:Belene'de olası bir nükleer sızıntı Türkiye’ye gelmek için pasaportuna Türk vizesi mi isteyecek?

21 Kasım 2012 Çarşamba |

Kırklareli’nin Demirköy İlçesi İğneada Beldesine bağlı Beğendik Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Termik Santrali ile ilgili olarak, Bulgaristan basınında ve kamuoyunda tepkiler var. Peki, santrali yapmayı planlayan şirket bu konuda ne diyor. Ajans Bg, sözkonusu termik santrali kurmak isteyen Emba Elektrik Üretim A.Ş. yetkililerinin görüşünü aldı:

''Bulgaristan medyasının Türk topraklarında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Kanunlarının vereceği izinle yapılacak bir kömür yakıtlı santrale neden karşı çıktığını anlamakta zorlanıyoruz. Zira, hududumuzda Bulgaristan toprağında Belene’ de dünyanın en eski Nükleer Santrali faaliyet göstermektedir. Bu santralin 31.12.2012 tarihinde faaliyetine son verileceği Bulgar Hükümeti tarafından açıklanmıştı. Oysa şimdi Bulgar Hükümeti bu santralin 10 yıl daha üretim yapacağını Uluslararası Atom Enerjisi Kurulu’na bildirdi. Peki sorarım size ; Bu santralde bir patlama olduğunda ortaya çıkan Nükleer sızıntı ne olacak? Bu nükleer sızıntı Türkiye’ye gelmek için pasaportuna Türk vizesi mi isteyecek?
Tabii, işin en acı tarafı Bulgar basınının Türkler tarafından (veya kendini Türk olarak tanıtan Bulgar’lar tarafından) Türkiye’ye bizim santralimizi protesto etmek için davet edilmiş olmalarıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti hükümran bir devlettir. Kendi Meclisi’nin çıkardığı kanunlar ile yönetilir. Eğer ülkemizin kanunları kömür yakıtlı bir santralin yapımına izin veriyorsa, Bulgar tarafı neden rahatsızlık duyuyor ? Acaba, Bulgar basınının gösterdiği tepki gerçekten çevresel sebeple midir, yoksa burunlarının dibine gelen 2 milyar $ tutarındaki dev yatırıma duydukları kıskançlık mıdır? Hiç şüpheniz olmasın ki ; Bu santral üretime geçtiğinde Bulgar Hükümeti Türk Hükümetinden elektrik ithal etmek isteyecektir. Çünkü Bulgaristan’da enerji açığı çok büyüktür.
Longoz Ormanları, bizim santral yapacağımız araziye kuş uçuşu 7 km mesafededir. Fakat önemli olan aradaki mesafe değildir, önemli olan santralin çevreye verdiği emisyon’dur. Bizim santralımızdan ne bölge insanları ne de orman etkilenmeyecektir. Çünkü çevreye vereceği SO ² ve CO gaz emisyonları sıfırdır. Ayrıca toz emisyonu da sıfırdır. Eğer aksi bir durum olsaydı Almanya’da şehrin içinde ve ormanlık bölge de böyle bir santral yapılabilir miydi? Almanya’da ki çevre hassasiyeti bizden daha mı azdır?’'

AJANS BG