Tırgovişte ilinin Antonovo ilçesine bağlı olan Treskavets köyü, ilçenin en büyük yerleşim yeri. 1988 yılındaki nüfusu 1077 kişi iken, köy muhtarı Ali İsmailov’un vermiş olduğu bilgilere göre ise bugün bu yerleşim yerinde 460 kişi ikamet etmektedir. İsmailov “Köyün gençleri Avrupa’da çalışıyor. En çok Avsturya’da çalışan var, sonra Belçika’da ve Almanya’da var” diyor. Antonovo, Omurtag ve Popovo şehirlerine yakın bir mesafede bulunuyor. Köyün genç aydın ve yazarlarından Enver Yahya köyün kuruluşuyla ilgili şunları anlatıyor: “Köy 471 yıl önce kurulmuş. Eski arşiv kayıtlarına göre kuruluş tarihi 1541. Bu yılda kayıtlara Kasırga adında geçmiş. Kasırga çevrinti yapan rüzgar demek. Fakat daha önce kurulmuş olma ihtimali de var. Benim bir hayalim vardı köyümle ilgili, onu da 15 yıl sonra gerçekleştirdim. Treskavets’in tarihini anlatan bir kitap. 2010 yılında Sabri Con’la birlikte “Treskavets-Kasırgalar” adında bir kitap hazırladık ve yayınladık. Orada köyümüzle ilgili çok geniş bilgiler var. Bu köyden bir çok pehlivan, öğretmen, doktor, mühendis, sporcu, siyasetci, yazar ve şair çıkmıştır. Metin ve Çetin Kazak kardeşlerin dedeleri ve babaları buradandır. Genç yazar ve aynı zamanda şair olan Seycan Karani de bu köydendir” Kayıtlara göre 1676 yılında 14 haneden ibaret olan köy 1873 yılında 30 hanelik bir köy haline geliyor. Köyün nüfusu 1934 yılında 853, 1946’da 985, 1956’da 1142 kişi iken 1965’te 1152 kişiye ulaşıyor. 1985 yılından sonra köy nüfusu azalmaya başlıyor.
Halk geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor
Muhtar İsmailov, köy halkının geçimini tarım ve hayvancılıkla uğraşarak sağladığını belirtti. Halkın topraklarını büyük tarım şirketlerine yedi yıllığına kiraya verdiklerini söyleyen İsmailov, oradan bir gelir olursa bunun, onları memnun ettiğini aktardı. Köy muhtarı, ‘Herkesin az çok kendi işlediği arazileri var. Genellikle buğday ve mısır ekilir. Toprakla uğraşmak istemeyenler topraklarını büyük tarım şirketlerine kiraya veriyor. Eskiden tarım kooperatifleri varken heskes bir çeşit geçimini sağlıyordu ve bu topraklar kooperatifin makinaları ile işleniyordu. Bugün topraklar sahipleri tarafından işleniyor. Buradaki topraklar verimli, fakat herkesin elinde makina olmadığından bu yerleri işlemeleri astarı yüzünden pahalıya çıkıyor.’ dedi.
1919 yılında ilk defa köye ilkokul açılıyor
Köyde 1919 yılında ilk defa ilkokul eğitimi verilmeye başlıyor. İlkokulun yeni binası 1925 yılında tamamlanıyor, fakat 1927 yılında resmi olarak hizmete açılıyor. 1936 yılında köylüler tarafından ikinci okul binası inşa ediliyor. Köyün ilk ve yerli öğretmeni Yunus Hasan Üzeyir (1906-1994) Omurtag kasabasında 1923’te rüştiyeyi bitiriyor ve Şumen öğretmen okulundan mezun olduktan bir sene sonra kendi köyünde Türkçe, Matematik ve Din derslerini okutmaya başlıyor. 1960 yıllarının ikinci yarısında bugünkü okulun inşaatı başlıyor ve 1964-65 eğitim ve öğretim yılında üç katlı, 12 odalı, yemekhaneli ve spor salonuna sahip okul, yeni binasıyla eğitime başlıyor. O dönemde 450’nin üzerinde öğrenci eğitim görürken, bugün aynı okulda sadece 40 öğrenci bulunuyor.
Üç kardeşten hayırlı hizmet
Köyün önde gelenlerin anlattıklarına göre üç kardeş anlaşıp biri mescid, biri pınar (su kuyusu) biri de cami yaptırmayı kararlaştırmışlar. Bugün hala caminin giriş kapısının yanı başında korunan kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Sahibül hayrat vel hasenat Ahmed Debbag ağa, 1241 (1824).” Bu zat tarafından bu cami yapılmıştır. Yanıbaşındaki su kuyusu da hala faal ve hizmet vermeye devam etmektedir.
Güreş ve Futbol
Bölgede ya da köyde spor deyince ilk akla gelen şey güreştir. Ata sporu olan güreş burada çok yaygındır. Treskavets’ten nice pehlivanlar çıkmıştır. Halil Ahmed pehlivan köyün ilk anılmış pehlivanıdır. Mehmed Çolak pehlivan da bu köydendir. Bu köyün pehlivanı Koca İbrahim milli takımda bile güreşmiş. Daha sonra Koca İbrahim pehlivanın ailesinden de bir çok pehlivan yetişmiştir. Ali İbrahim pehlivan da bir çok başarılara imza atmıştır. Koca Yusuf olarak bilinen Yusuf Veli’de çok başarılı bir pehlivandır. Bir zamanlar köy okulunun genç güreş takımı varmış.
Treskavets köyünün “Sokol” adında bir futbol takımı bulunuyor. Eski dönemlerde bir çok başarılara imza atmış. 1990 yıllarında bu takımda genç ve yetenekli olan İsmail İsa oynamaktadır. Bu genç yetenek Tırgovişte takımında oynamaya başlar, burada rüştünü ispatlar ve Sliven, Haskovo, Mezdra gibi şehir takımlarında kariyerine devam eder. Ta ki, “Levski” takımına transfer oluncaya kadar. “Levski” takımından sonra futbol kariyerini Türkiye’de devam ettirir. Daha sonra tekrar ülkeye döner ve şu an “Liteks” takımında futbol hayatını devam ettirmektedir.
Treskavets köyünün “Sokol” adında bir futbol takımı bulunuyor. Eski dönemlerde bir çok başarılara imza atmış. 1990 yıllarında bu takımda genç ve yetenekli olan İsmail İsa oynamaktadır. Bu genç yetenek Tırgovişte takımında oynamaya başlar, burada rüştünü ispatlar ve Sliven, Haskovo, Mezdra gibi şehir takımlarında kariyerine devam eder. Ta ki, “Levski” takımına transfer oluncaya kadar. “Levski” takımından sonra futbol kariyerini Türkiye’de devam ettirir. Daha sonra tekrar ülkeye döner ve şu an “Liteks” takımında futbol hayatını devam ettirmektedir.
Köyün meşhur pınarları (su kuyuları)
Cami avlusunda su kuyusunun yanı sıra köyün farklı yerlerinde bu kuyular göze çarpmaktadır. 1964 yılında yaptırılan bir kaç su kuyusunu yoldan geçerken boyanmış bir halde görebilirsiniz. Hem köye girişinizde hem de çıkışınızda. Çünkü bu köyün bir girişi vardır. Çıkışta da aynı yolu izlemek zorundasınız. Bu köye gittiğinizde doğudan batıya doğru bir sırtın iki tarafına evlerin yapıldığını göreceksiniz ve köyün sonuna vardığınızda ise büyük bir barajın varlığından haberdar olacaksınız. İşte buradan o güzel manzarayı, güneşin batışını zevkle seyredebilirsiniz.
İdris Ali, Şumen I Zaman