Bulgaristan'daki terör saldırısının faili hâlâ meçhul

22 Aralık 2012 Cumartesi |

Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov bu hafta yaptığı açıklamada, geçen yaz Bulgaristan'ın Burgaz Havaalanı'nda meydana gelen bombalı intihar saldırısıyla ilgili soruşturmanın yakında kamuoyuna açıklanmasının beklendiğini söyledi.
18 Temmuz'da gerçekleşen saldırıda İsrailli turistleri taşıyan bir otobüs hedef alınmıştı. Meydana gelen patlamada beş turist ve otobüs şoförünün yanı sıra bir Bulgar uyruklu kişi hayatını kaybetmişti. Çoğu İsrailli olmak üzere en az 30 kişi de yaralanmıştı.
Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.
Sofya, Interpol, ABD ve diğer Avrupa-Atlantik ortak teşkilatlarının yer aldığı soruşturma tamamlanana dek hiçbir örgüt veya ülkeyi suçlamayacağını söylüyor.
Bulgar makamları, faillerin "üç veya dört kişiden" oluştuğunu söylüyor.
Sofya merkezli özel yayın kuruluşu Darik Radio'ya 15 Aralık Cumartesi günü verdiği demeçte Tsvetanov, "Hiçbiri Bulgar uyruklu değil." diyor.
Merkezi Sofya'da bulunan FOCUS haber ajansının aktardığı sözlerinde Bakan, şüphelilerin Bulgaristan'a "saldırıdan yaklaşık 20 gün önce" geldiğini söylüyor. Bulgaristan'a meşru pasaportlarla başka AB ülkelerinden gelmişler. Ancak Bulgaristan'da otellere kayıt yaptırırken ve daire ve araç kiralarken sahte belgeler kullanmışlar.

İntihar bombacısının üzerinden çıkan tek belge sahte bir sürücü ehliyetiymiş. Müfettişlerin elinde parmak izleri ve DNA profili bulunsa da, failin kimliği henüz teşhis edilemedi.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, "Saldırganın kimliği tespit edilir edilmez bütün planı açıklayabileceğiz." diyor.
Saldırganın arkasındaki isimleri belirtmesi istenen Tsvetanov, Darik Radio'ya "Bugüne kadar toplanan bilgilere dayanarak bir takım varsayımlarda bulunulabileceğini" belirtmekle birlikte, ayrıntılı bilgi vermedi.
Bulgar güvenlik ve terörle mücadele uzmanı Slavcho Velkov, saldırının ardındaki nedenler açıklığa kavuştuktan sonra yanıtın belli olacağını söylüyor. Velkov, belirlenmesi gereken şeyin "bunun İsrail'den çok Bulgaristan'a yönelik bir intikam eylemi olup, İsrail hedef alınmış gibi gösterilip gösterilmediği" olduğunu ileri sürüyor.
 
SETimes'a konuşan uzman, "'Neden?' sorusunun yanıtı bulunduğunda, saldırının arkasındaki isimleri bulacağız." diyor.
Sözde saldırganın kimliğini tespit etme amaçlı uluslararası çabaların bugüne kadar sonuç vermemesinin çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Velkov, şüphelinin gerçek bir intihar eylemcisi olmama olasılığının "hayli yüksek" olduğunu belirtiyor. "Büyük olasılıkla, patlayıcıyı teslim etmek için tutulmuş paralı askerdi." diyor, Velkov.
Dahası, zanlının kimliğini tespit etme çabaları küresel de değil. Uzmana göre, arama çalışmaları Interpol'ün temsil edildiği ve Bulgar özel teşkilatları, CIA ve FBI'ın kontroller yapabildiği yerlerde yürütülüyor.
Velkov, Arap uzmanlara göre, şüphelinin "muhtemelen Suriye, Lübnan, Cezayir veya Fas doğumlu %80 Arap" olduğunu belirtiyor. "Kimliği belirlendiği anda, teşkilatlar onu eğiten veya kiralayan örgütü arayacak." diyor.