Kırım Tatar kültürünü anlatan kitap basıldı

28 Aralık 2012 Cuma |

Kasım ayında Kırım Tatar araştırmacı yazar Gülser Canay'ın Bulgaristan'da Prof. Marin Drinov Akademik Yayınevi'nde Bulgarca ve Kırım Tatar dilinde “Дошлите с огъня си (Doşlite s ogınya si) / Ateşlerımen Kelenler (Ateşleriyle Gelenler)” adlı kitabı çıktı.

Ateşleriyle Gelenler'in Bulgaristan’daki Kırım Tatarlarının şiir folklorunu takdim eden ilk kitap olduğu kaydedildi. Eser, bilimsel çalışmalar ve folklor metinleri derlemesinden oluşmakta. Bilimsel makaleler okurlarını Kırım Tatar halk yaratıcılığının dünyasına sokuyor ve ona asırlar boyunca iletilen semboller, adetler ve merasimlerle beraber imgeleri tanıtıyor. “Çın” ve “mani” gibi edebiyat türleri de bu eserde analiz edildi ve Kırım'daki varyantları ile paralellikler kuruldu. Yapılan yorumlar bu mirasın ruhunu ve iletisini daha belirgin şekilde tanımak ve algılamak için yardım etmeyi amaçlıyor. Folklor derlemesinin içeriği, yırlar ve şiirler, bulmacalar ve atasözleri, fıkra ve masalların yanı sıra Kırım Tatar şiirsel yaratıcılığına özgü olan ‘çın’ ve ‘maniler’den ibarettir. Çınlarda ve yırlarda şiirleştirilen meşhur yemek tarifleri de ilâve edilmiştir. En çok Dobruca’dan olan bu kültür mirasının taşıyıcıları – yırcılar ve hikâyeciler halktan bilgili kişilerdir. Onların vasıtasıyla okuyucunun karşısına, hayatta kalma ve yeniden canlanma yeteneği sayesinde salim kalabilmiş bir etnosun manevi dünyasının bir kısmı açıklanmaktadır.

Kitap üniversite öğrencileri ve folklor alanındaki uzmanlara, etnologlar ve antropologlara olduğu gibi,  Kırım Tatarların kültürel geleneklerini tanımak isteyen herkese hitap etmektedir.

Meraklı okuyucular aşağıdaki linklerden kitabı temin edebilirler.

http://www.baspress.com/book.php?l=b&id=1004
http://www.book.store.bg/p89198/doshlite-s-ogynia-si-giulser-dzhanaj.html
http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=65302
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=38986


 QHA