2013 yazında 240 milletvekilli parlamentonun yeni üyelerini seçmek üzere sandık başına gidecek olan Bulgaristan'da, seçim öncesi süreçte siyasi gerilimin artmaya devam etmesi bekleniyor. Ülkedeki partilerin hiçbirinin tek başına iktidar olabilecek net çoğunluğu sağlaması beklenmediğinden, seçimi takip eden haftalarda koalisyon görüşmelerinin yapılacağı düşünülüyor.
Sofya merkezli Piyasa Ekonomistleri Enstitüsü'nde görevli ekonomist Yavor Alexiev, bu durumun reform sürecinde bir yavaşlamaya neden olabileceğini belirterek, "Geciken reformların uzun vadeli olumsuz etkileri, genellikle bir sonraki hükümetin iktidarında hissedilir," açıklamasında bulundu. TÜRKLER İKİ PARTİYLE SEÇİME GİDECEK
Ülkedeki Türklerin Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinden (HÖH) olaylı bir şekilde ayrılan genel başkan yardımcısı Kasim Dal'ın kurduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) de HÖH gibi Türklerin oylarına talip olacak. Ancak Sofya'daki siyasi gözlemciler, Dal'ın partisinin koalisyon pazarlıklarında kaybolacağını ve Türklerin arasında etkili olamayacağını söylüyor. Gözlemciler, 1990 yılından bu yana kayıtsız şartsız Türklerin oylarını alan HÖH'ün ise değişmek zorunda kalacağını savunuyor.
İLK HALK OYLAMASI
Bulgaristan'da 2013 yılının en önemli gündem maddelerinden biri, tartışmalı bir referandum olacak. Ülkede 1989 yılından bu yana yapılacak ilk halk oylamasında, Sofya'nın Tuna Nehri yakınlarındaki Belene'de nükleer santral kurulmasına ilişkin projeyi iptal kararı oylanacak.
Referandumda Bulgar seçmenlere "Bulgaristan'da yeni bir nükleer santral inşa edilerek, nükleer enerji daha da geliştirilmeli mi?" sorusu yöneltilecek. Ulusal Kamuoyu Araştırma Merkezi'nin Kasım ayında yaptığı ankete göre, halkın yüzde 62'si nükleer santral yapımını desteklerken, yüzde 37'si buna karşı çıkıyor.