Bulgaristan, bölgede uluslararası bir karşılaşmada futbol taraftarlarının sergilediği aşırılık yanlısı davranışlar yüzünden cezalandırılan ülkelerden sonuncusu oldu.
Bu ayın başlarında, merkezi Zürih'te bulunan dünya futbol organizasyonu FIFA, ülke milli takımının gelecek yıl Brezilya'da düzenlenecek Dünya Kupası turnuvasının eleme karşılaşmalarında evinde yapacağı ilk maçı boş stadyumda oynamasına karar verdi. FIFA, buna ek olarak Bulgaristan Futbol Federasyonu'nu 28 bin 250 avroluk para cezasına da çarptırdı.
Söz konusu yaptırımlara, Balkan ülkesinin 12 Ekim'de Sofya'daki Vasil Levski Ulusal Stadyumu'nda Danimarka'ya karşı oynadığı ve 1-1 beraberlikle sonuçlanan eleme maçında çıkan olaylar neden oldu. FIFA'ya göre, karşılaşmada bir grup yerel taraftar Danimarkalı Patrick Mtiliga'ya "ırkçı tacizde ... bulundu."
Bu olay bölgede çok da alışılmadık değil
19 Haziran'da, Avrupa Futbol Federasyonu UEFA, Hırvatistan Futbol Federasyonu'nu ülkenin Polonya'nın Poznan şehrinde İtalya'ya karşı oynadığı EURO 2012 C Grubu karşılaşmasında meydana gelen seyirciyle ilgili şiddet olayları yüzünden 80 bin avro para cezasına çarptırdı. Yaptırımlar, maç esnasında sahaya meşale atılmasının yanı sıra ırkçı tezahürat ve İtalyan forvet Mario Balotelli'ye yönelik simgeler üzerine uygulandı.
Bundan altı ay sonra, UEFA Denetleme ve Disiplin Kurulu Sırbistan Futbol Federasyonu'nu 80 bin avro para cezasına çarptırdı ve ülkenin 21 yaş altı milli takımının bir sonraki turnuva maçını seyircisiz oynamasını emretti. Cezalar, 16 Ekim'de Sırbistan ile İngiltere arasında Krusevac'ta oynanan 2013 Avrupa 21 Yaş Altı Şampiyonası play-off karşılaşmasından kaynaklanıyordu.
Karşılaşma, İngiliz oyuncu Danny Rose ve diğer siyasi oyunculara yönelik ırkçı tacizin yanı sıra dört Sırp oyuncunun iki ila dört UEFA milli takım turnuva maçından men edilmesine yol açan şiddet olayları da dahil olmak üzere, bir takım olaylarla gölgelendi.
Irkçılık Bulgar taraftarlar arasında yaygın olmamakla birlikte, pek çok yerel taraftar ve sektör çalışanı, sorunun var olduğunu söyledi.
Ülkenin 21 Yaş Altı genç futbol takımlarının Milli Tıbbi Danışmanı olarak görev yapan Dr. Nikolay Yaramov, sorunun kişisel ve toplumsal değerlerdeki azalmanın sonucu olduğunu ileri sürdü.
SETimes'a konuşan Yaramov, "Bu taraftarların bir çoğunun sergilediği tacizci davranışlar daha çok rakip takımlardaki siyasi oyunculara, çok nadiren de destekledikleri futbol takımlarının üyelerine yöneltiliyor." diyerek şöyle devam etti: "Yine de, taraftar kulüplerinin liderleri bu sorunla başa çıkmak için ekstra çaba sarf etmeli."
Bir çok kişi, yaptırımların hak edildiğini ve sahaya meşale atma, yuhalama veya siyasi oyunculara yönelik alaycı tezahürat olaylarına son vermek için daha fazla çaba gerektiğini hissediyor.
Lokomotive Sofia futbol kulübünün taraftarlarından Ventsislav Kotev SETimes'a şunları söyledi: "Bu tür saldırgan eylemlerin veya ırkçı tacizin arkasındaki çocuklar veya erkekler stadyuma maçın tadını çıkarmaya değil, ego sorunlarının üstesinden gelmeye gidiyor."
CSKA taraftarı Andrey İvanov'a göre, 21. yüzyılda bu tür "medeniyetten uzak davranışlara" ve "kişisel haysiyete saygısızlık" anlarına tanık olmak "rezil ve gülünç" bir durum.
SETimes'a konuşan İvanov, "Bu yüzden maça gitmeyi bıraktım ve karşılaşmaları evde televizyondan izlemeyi tercih ediyorum." dedi.
Balkan ülkesi bir sonraki eleme maçını 22 Mart'ta Malta'ya karşı oynayacak.
Ancak Federasyon Başkanı Borislav Mihaylov, Bulgaristan'ın "orantısız şekilde" cezalandırıldığını ileri sürdü. Suçlular, Danimarka maçındaki seyircilerin "çok küçük" bir bölümünü oluşturuyordu. Mihaylov'a göre, Balkan ülkesi "aynı şey için iki kez cezalandırıldı."
Southeast European Times için Sofya'dan Svetla Dimitrova'nın haberi