Bulgaristan: ‘Burgaz saldırısının ardında Hizbullah var’

5 Şubat 2013 Salı |


Bulgar yetkililer, Burgaz kentinde 18 Temmuz 2012’de bir otobüse düzenlenen intihar saldırısının arkasında Lübnan Hizbullahı’nın olduğunu öne sürüyor.
Bulgaristan İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, “Lübnanlı militan grup Hizbullah’la ilişkili iki kişinin Bulgaristan tatil kenti Burgaz’da beş İsrailli turistin ölümüyle sonuçlanan otobüs saldırısıyla bağlantısı var” dedi.
Başkent Sofya’da, saldırının ardından başlatılan ve 6 aydır devam eden soruşturmanın sonuçlarını açıklayan Bakan, söz konusu iki kişi ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyledi.
Bulgaristan’ın saldırıya dair yürüttüğü soruşturmanın sonucunda, örgütün Avrupa Birliği sınırları içerisinde gerçekleşen bir saldırıyla bağlantılarını net olarak açığa çıkarması halinde, İran destekli Lübnan Hizbullahı birlik tarafından terörist örgütler listesine alınabilir.
BBC Orta Doğu muhabiri Wyre Davies, İngiltere ve Hollanda gibi bazı ülkelerin böyle bir adımı destekleyeceğini, ancak Fransa'nın itiraz edeceğini belirtiyor.
Fransa ile başka bazı Avrupa ülküleri, Lübnan'da hükümet ortağı olan Hizbullah'ın politik, sosyal ve militan bir hareket olduğu görüşünde.
Örgüt halihazırda ABD tarafından "terörist" olarak addediliyor.

Saldırganın kimliği belirsiz

Burgaz kenti havaalanında, İsrailli turistlerin bindiği otobüse düzenlenen saldırıda beş İsrail vatandaşı ile Bulgar otobüs şoförü hayatını kaybetmişti.
İntihar saldırısının hemen ardından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak olayın arkasında, İran'ın desteğindeki Lübnanlı Hizbullah grubunun olduğunu savunmuştu.
Saldırgan da olay yerinde hayatını kaybetmişti.
Bulgaristan polisi ve yetkilileri, saldırganın Avustralya ve Kanada pasaportlu başka iki kişiyle birlikte Hizbullah’a bağlı bir gruptan olduğunu belirtti.
Grubun bombalamadan bir ay önce Burgaz’a geldiği düşünülüyor.
İntihar bombacısı olduğu düşünülen kişinin robot resmi hazırlanmış, ancak kendisiyle ilgili çok az bilgiye ulaşılabilmişti.
BBC