Türkiye'nin yağlı güreş deyince akla gelen en büyük organizasyonu Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin ardından en çok rağbet gören ve merakla beklenen, er meydanına Kırkpınar'ın rövanşı için çıkılan, "Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri" bu yıl 33. defa düzenlenecek. Balıkesir'in Kurtdere köyündeki güreşlerin bu yıl ilk defa Kurtdereli Güreş İhtisas Kulübü tarafından yapılacak olan organizasyon ile 11 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleşeceği açıklandı.
KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN KİMDİR?
Türk güreşinin en büyük isimlerinden biri olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Deliorman'da (bugünkü Bulgaristan) dünyaya geldikten sonra Balıkesir'in Kurtdere köyüne yerleşti. İlk defa Koca Yusuf ile güreşerek ün yaptı. Koca Yusuf onda yetenek gördüğünden güreşi yarım bırakmış ve ödülü de ona vermişti. Padişah II. Abdülhamit döneminde Batıya giden pehlivanlar arasında yer alan Kurtdereli; Fransa, İngiltere ve ABD'de büyük başarılar kazanmış, dünşa şampiyonu olmuştu. Son defa 1911'de İstanbul'da şampiyon olan Kurtdereli, 11 Nisan 1939 günü 75 yaşında vefat etti. Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın torunları hala Kurtdere köyünde ikamet ediyor.
ATATÜRK'ÜN KURTDERELİ'YE MEKTUBU
Mustafa Kemal Atatürk, 12 kasım 1931 tarihinde Ankara'dan Kurtdereli Mehmet Pehlivan'a başarılarından dolayı özel bir mektup yazarak kendisini ödüllendirdi. Atatürk'ün yazdığı ve Türk sporu için bir direktif niteliğinde olan, onun üstün kişiliğini ve üstün görüşünü yansıtan mektubu:
"Kurtdereli Mehmet Pehlivan'a; Seni cihanda ün almış bir Türk pehlivanı olarak tanıdım. Parlak muvaffakiyetlerinin (başarılarının) sırrını şu sözlerle izah ettiğini de öğrendim: 'Ben herg üreşte arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm.' Bu dediğini en az yaptıkların kadar beğendim. Onun için senin bu değerli sözünü türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum. Bununla, senden ve sözlerinden ne kadar memnun olduğumu anlarsın. Çoluk çocuğun için sana ufak bir armağan gönderiyorum. O, bu mektubumla beraberdir. Pehlivan ömrünün tam sağlıkla uzun sürmesini dilerim. Gazi Mustafa Kemal."