HÖH: 'Plevneliev, Boyko Borisov ile birlikte hareket etmesin'

26 Şubat 2013 Salı |


Bulgaristan'da hükümetin istifasından sonra siyasi kriz giderek tırmanırken, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu muhalefet Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'e yönelik eleştirilerde bulundu.
HÖH lideri Lütvi Mestan, partinin merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, "Cumhurbaşkanı Plevneliev istifa eden Başbakan Boyko Borisov ile birlikte ortak hareket etmesin" diye konuştu.
Borisov'un, dün Plevneliev'in verdiği hükümet kurma görevinden vazgeçtiğini anımsatan Mestan, ikili görüşmenin ardından Borisov'un, HÖH ile ana muhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin, koalisyon içinde hükümet kurmalarını talep ettiğini söyledi.
Lütvi Mestan, "İstifa eden Başbakan Borisov kendi iktidarına muhalefet yaparak oyunlar oynayamaz. Cumhurbaşkanı Plevneliev ise Boriso'’un hazırladığı böyle bir senaryoya katılamaz" dedi.
Mestan, Cumhurbaşkanı Plevneliev'in mevcut parlamento kapsamında yeni hükümet kurdurma çabalarına karşı çıktı.
Mestan, parlamentoda temsil edilen siyasi güçlerin, geçen hafta cumhurbaşkanının yanında yapılan ortak toplantıda erken seçime gitmek üzere prensipte anlaştıklarını öne sürdü.
Mestan, anayasal prosedür gereği başlıca üç büyük siyasi partiye hükümet kurma görevi vermekle hükümlü olan cumhurbaşkanın karşısında tüm partilerin bu görevden vazgeçip, erken seçime gitmek istediklerini vurguladı.
-Borisov'un suçlamaları-
Bu arada kabinesinin istifa kararının parlamentoda 22 Şubat'ta onayından sonra Borisov'un HÖH onursal liderine karşı ortaya attığı suçlamalar ile ilgili yorum yapan Mestan, savcılığın konuya müdahale etmesini istedi.
Borisov, parlamento kürsüsünden yaptığı konuşmada, HÖH'nin Onursal Başkanı Ahmet Doğan'ın kendisini öldürtmek istediğini öne sürmüştü.
Mestan, Borisov'un iddialarını dayandırdığı konu ile ilgili tüm belgelerin medya yolu ile halka açıklamasını istedi. "Böyle bir iddia takipsiz, sonuçsuz olarak kamuoyu içinde dolaşmamalıdır. Kimseye toplumda gerginlik yaratmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Bu arada Sofya İl Savcılığı'nın, Borisov'un Ahmet Doğan'a yönelik iddialarına ilişkin soruşturma açılmasını talep ettiği bildirildi. Savcılık basın merkezinin açıklamasında, Devlet Milli Güvenlik Servisi'ne (DANS), iddialar ile ilgili suç duyurusunda bulunularak, soruşturma yapılmasının talep edildiği bildirildi.
AA