“Surva” halk geleneği UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine aday

3 Şubat 2013 Pazar |


© Fotoğraf: BGNES
1-3 Şubat tarihleri arasında Pernik’te “Surva” adlı Uluslararası Maskeli Oyunlar Festivali düzenlenecek. Bulgaristan’da ve Balkanlar’da en büyük maskeli gelenekler ve halk oyunları fetivali olan bu etkinlik, 1966 yılından beri yapılıyor. Festival 1985’te uluslararası nitelik kazanıyor. 10 yıl sonra Pernik, Avrupa Karnaval Şehirleri Federasyonu üyeliğine alınır.
© Fotoğraf: BGNES
Bu sene 22. düzenlenen etkinlikte, 94 maskeli halk grubunda 6 100 katılımcı yer alacak. Slovenya, Sırbistan, Makedonya, Karadağ, Yunanistan, Arnavutluk, İspanya, Filistin, Endonezya ve Aruba adasından gruplar Sofya yakınındaki Pernik kasabasına geliyor.
© Fotoğraf: BGNES
Eski yıllardan günümüze gelen ritüeller ve gelenekleri “Surva” ve “Kukeri” olmak üzere bekar erkek oyunlarını canlandıran Bulgar katılımcıları inanılmaz göz ziyafeti sunuyor. Pernik yöresinin en büyük kış bayramı “Surva” adını taşıyor. Korkunç canavarları andıran maskeler koyan erkekler, ateş önünde çember olup, oynuyor, evleri gezip,insanlara ve hayvanlara sağlık, bereket, verimlilik dileklerinde bulunuyor ve kötü ruhları kovmak için ritüeller düzenliyor. Kukeri olarak adlandırılan maskeli erkekler, birbirinden renkli ve değişik kostümlerle geçitler yapıyor, bellerine onlarca çan asıyor, çanları oynattıkça çıkan sesin, tüm kötü ruhları kovduğuna inanılıyor. Her iki gelenek de, eski ve yeni yıl arasındaki geçişi simgeliyor.
© Fotoğraf: BTA

Bu eski halk oyunları, Pagan olduğu tahmin edilen bu gelenekler bugün de korunuyor. Bazen kadınlar da görmek mümkün. Pernik’te Surva geleneği nesilden nesile taşınıyor. Bu eski gelenek, farklılığı, otantik yapısı ve özelliği sayesinde Surva bayramı “canlı insan hazinesi” olarak adlandırılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine aday gösterildi.
© Fotoğraf: BGNES
Pernik Belediye Başkanı Rositsa Yanakieva, festival teşkilat komitesi başkanı olarak, en yakın zamanda bu eski halk geleneğini “Surva” adıyla UNESCO kültürel miras listesine aday göstereceklerini söyledi. Dünya Teşikilatı bu sene adaylığı inceleyecek. Eğer onay alırsa “Surva” Maskeli Oyunlar Geleneği UNUESCO’nun seçkin listesinde yer alacak ve dünya mirası olarak nitlenecek. 
BNR