Güney Bulgaristan Türkçe Öretmenleri Derneği ile Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği'nin Kırcaali'de düzenlediği plâtformda konuşma yapan Bulgaristan Büyükelçisi İsmaim Aramaz "Türkiye'de Türk olmak kolay, başka yerde Türk olmak zor. Burada da Türk olabilmek için tabiî ki Türkçeyi çok güzel konuşuyor olmak lâzım; çocuklarımızın ana dilini iyi öğreniyor olması lâzım. Soydaşlarımızın Bulgaristan'daki durumuna baktığımızda beni zaman zaman en çok rahatsız eden kültürel hakların tam anlamıyla yerine gelmiyor olması, çocuklarımızın okullarda 3-4 saatliğine de olsa Türkçe dersi almalarının önünde hâlâ engeller olduğunu görmekten, Türkçenin İngilizceyle, koreografiyle ve bilgisayar dersleriyle aynı kategoriye konmasından doğrusu ben biraz üzüntü duyuyorum" dedi.
Konferansa katılan HÖH genel Başkanı Lütvi Mestan ise "Türkçeyi bilmeyen, Türkçeyi unutan bir kişi Türklüğünü kaybetmiş sayılır. Partimiz Hak ve Özgürlükler Hareketi, artık 23 yıldır Bulgaristan meclisinde çocuklarımızın istediğimiz şekilde ana dilini okuyabilmeleri için mücadele veriyor. Bazı siyasetçilerin anlayışı çok farklı: onlara göre etnik farklılıklar bir zenginlik değil de, ülkenin üniter yapısı için tehdit. Ana dilimiz Bulgaristan için bir tehdit değil, bunu herkes bir zenginlik olarak kabul etmeli" diye konuştu.
Sonra da konuşma yapan Eğitmen Doç. Dr. Kasin Yunuzov "Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki vatandaşların, öğrenci ve öğretmenlerin arzusu, ana dilinin haftada 4 saat zorunlu ders olarak okutulmasıydı. Maalesef bu istek onaylanmadı. Türkçenin seçmeli ders olarak velilerin isteğiyle okutulacağına karar verildi. Bazı kesimler, azınlıklara verilecek hakları, Bulgar millî çıkarlarına büyük bir darbe, millî güvenlik için de bir tehlike görüyor, Bulgar onurunu zedeleme olarak yorumluyor" diye ifade etti.
Aydın Osman I AJANS BG