Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmasına konan sınırlamalar bu yıl içinde kalkıyor. Ama BBC'nin yaptırdığı bir kamuoyu yoklamasına göre, göçmeyi düşünen Bulgar ve Romenlerin sayısı pek fazla değil.
Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmasına konan sınırlamalar bu yıl sonunda kalkıyor. Ama BBC'nin yaptırdığı bir kamuoyu yoklamasına göre, göçmeyi düşünen Bulgar ve Romenlerin sayısı pek fazla değil.
Her iki ülke de Avrupa Birliği'ne 2007 yılında katıldı, ama üye ülkelerin çoğu tarafından bu ülke vatandaşlarına çalışma sınırlaması uygulanıyordu.
İngiltere de bu ülkeler arasında ve sınırlamaların bu yıl sonunda kalkmasıyla bir göçmen işçi akını yaşanacağı kaygıları dile getiriliyordu.
Fakat BBC'nin Newsnight programının hem Bulgaristan hem de Romanya'da ayrı ayrı, 1000'den fazla kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamaları, çoğu kişinin sağlam bir iş teklifi almadan göçmeyi düşünmediğini ortaya koydu.
Görüşülenlerin bir kısmı genel olarak İngiltere'de çalışmayı istediklerini söylediyse de, gerçekten göçmeye hazırlananların sayısı çok daha düşüktü.
Romanya ve Bulgaristan Avrupa'nın en yoksul ülkeleri arasında ve 2007 yılında Avrupa Birliği'ne katıldıkları zaman bu ülkelerden kitlesel bir göç olabileceği endişesiyle, çalışma hakkı beş yıl sınırlandırılmıştı.
Bu sınırlama 1 Ocak 2014 itibariyle kalkıyor. Bu tarihten itibaren Bulgaristan ve Romanya vatandaşları diğer AB vatandaşları ile eşit haklara sahip olacaklar.
Üstüste iki anket
BBC önce bu yılın Şubat ayında bağımsız bir araştırma şirketi olan Vitosha'dan Bulgaristan'da 1000 kişilik bir örnekleme ile anket yapmasını istedi.
İnsanlara "İngiltere'de çalışmak ister misiniz?" diye sorulduğunda dörtte birinden fazlası "Evet" diye yanıt verdi.
Yorumcular, "Evet" cevabının bu kadar yüksek olmasının şaşırtıcı olmadığını, gerek Bulgaristan gerek Romanya'da hayat koşullarının zorlu olduğunu ve insanların doğal olarak daha iyi bir hayat özlemi içinde olduğunu söylüyorlar.
Ama genel arzu ile gerçek planlar arasında büyük farklar olabiliyor. Geçmişte yapılan benzer yoklamalarda başka bir ülkede çalışmak isteyen Bulgarların oranı zaman zaman yüzde 50'ye çıkmış ama ülkeden gerçekten göçenlerin oranı yüzde 6'larda kalmıştı.
Bu nedenle BBC, Vitosha şirketinden arzu ile gerçekleşmeyi ayırt edebilecek bir anketi hem Bulgaristan hem Romanya'da yapmasını istedi.
Genel arzu ile somut planlar farklı
Mart ayında her iki ülkenin farklı köyleri ve şehirlerinde, ayrı ayrı 1000'den fazla kişiyle yüzyüze görüşmeler yapıldı.
İnsanlara şu anki durumlarından, AB içinde başka bir ülkeye göçmeyi isteyip istemediklerine kadar çeşitli sorular yöneltildi.
"Son beş yıl içinde başka bir AB ülkesine göçüp orada yaşamak ve çalışmayı istediniz mi?" sorusuna Romanya'da konuşulan 1,101 kişinin yüzde 33'ü "Evet" yanıtını verdi.
Bulgaristan'da "Evet" diyenlerin oranı ise yüzde 37 idi.
AB içinde en çok hangi ülkeye göçmek istedikleri sorusunu "İngiltere" diye yanıtlayanların oranı Romanya'da yüzde 4,6, Bulgaristan'da yüzde 9,3 oldu.
Ama genel arzu ile somut planlar arasında büyük bir fark var.
Yapılan araştırma Romanya'da görüşülenlerin yalnızca yüzde 1'inin fiilen İngiltere'de iş baktığını ortaya koydu. Bulgaristan'da ise bu oran biraz daha yükselerek yüzde 4,2'ye çıkıyordu.
Her iki ülke de de görüşülen insanların çoğu sağlam bir iş teklifi almadan göçmeyi düşünmediğini vurguluyordu.
BBC