Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da "Kırmızı Ev" kültür kulübünde Avrupa'da Türk ve Müslümanların entegrasyon sorunları tartışıldı.
Kültürel Etkileşim Derneği adlı sivil toplum örgütünün organizasyonunda "DeğerlerAvrupa'sında Avrupalı Türkler ve Müslümanların konumu, göçmenlikten yurttaşlığa geçiş sürecindeki sancılar" konulu konferans düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak davet edilen Toplumsal Bütünlük için Avrupalı Müslümanlar İnisiyatifi (EMİSCO) Sözcüsü Veysel Filiz, "Avrupa'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı, nefret fenomeni normalleşiyor ve kurumsallaşıyor" dedi.
Filiz, şöyle konuştu:
"Avrupa'da Müslüman ülkelerinden özellikle 60'larda, 70'lerde var olan işçi göçü, gurbetçiler, bir gün geldikleri ülkelere dönecekleri düşünüldüğü dönemlerde, aslında çok problem yoktu. O grupların işlerine çok fazla karışılmadan normal yaşam hakkı tanınıyordu. Ancak 50 sene sonra görüldü ki bu gruplar orada kalmışlar, yerleşmişler, ev satın almışlar, çocukları tamamen oralı olmuş, mezarlıklarda yer edinmişler ve birçoğu kesin dönüşü düşünmüyorlar. Dolayısıyla bugün 20 milyona yakın Müslüman göçmenlikten yurttaşlığa geçmiş ve Avrupa'da yerleşmiş."
Filiz, "Görünür, kalıcı bir Müslüman kitle, temelini bir Hristiyan–Yahudi kültüründen alan bir Avrupa'nın içinde, bölgeyi belki de kalıcı şekilde değiştirecek bir dinamik sağlayarak orada ortaya birden çıkmış oldu" dedi.
Avrupa'da ırkçı liderlerin medeniyetler çatışmasını başlatmak üzere bir ideoloji yaratmaya çalıştığını ifade eden Filiz'e göre, homojen olmayan Müslüman topluluğu, iyi organize olmadığı için kendi içine kapanık bir hayat sürdürüp bu eylemlere karşı dinamikleri üretememiş.
Avrupa'da yaşayan Türk ve Müslümanların entegrasyon sürecinde her iki tarafın çaba göstermesi gerektiğini savunan Filiz, "Strasbourg'da Kayserili çok. Biz de diyoruz ki Kayseri'yi sevdiğiniz kadar Strasbourg'u sevmezseniz bizim buradaki dahil edilme sürecini başaramayız" diye konuştu.
AA