Bulgaristan'da, 12 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler için başta Bursa olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde "çifte vatandaş" statüsünde yaşayan yaklaşık 100 bin kişinin oy kullanması bekleniyor.
Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) ile Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkan Doç. Dr. Yüksel Özkan, seçimler ile bu seçimlerde Bulgaristan dışında en fazla oyun kullanılacağıTürkiye'de yapılan hazırlıkları, AA muhabirine değerlendirdi.
Özkan, Bulgaristan'da gelişen siyasi kriz sonrası oluşturulan geçici hükümetin,seçimlerin 12 Mayıs'ta yapılmasına karar verdiğini hatırlatarak, Türkiye'de yaşayan ve çifte vatandaşlığı bulunan çok sayıda kişinin, ülke dışına çıkmadan oy kullanabilmesi için Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu kararı doğrultusunda dilekçe vermesi için çalışma yaptıklarını belirtti.
Dilekçelerin, Bulgaristan makamlarına iletilmesi sürecinin 11 Nisan'da tamamlandığını dile getiren Özkan, bu amaçla vatandaşlara lojistik destek sağladıklarını anlattı.
Özkan, resmi olmamakla birlikte gelen bilgilere göre, Bursa'da Bulgaristan Konsolosluğuna ulaşan dilekçe sayısının 27 bin 292 olduğunu ve bunun 800'ünün yanlış doldurulduğu gerekçesiyle iptal edildiğini kaydederek, "Kabaca 26 bin küsur dilekçe, Bulgaristan'ın Bursa Konsolosluğuna ulaşmış durumda. Bunun da anlamı şu; Bursa'da en az 26 sandık açılacak" dedi.
"Ülkemizden gidecek oy sayısı 100 bine yaklaşabilir"
Sivil toplum örgütlerinin görevinin 11 Nisan'da sona erdiğini belirten Özkan, propaganda sürecinin başladığını ifade etti.
Özkan, edindiği bilgilere göre, Türkiye çapında toplam 81 bin dilekçenin ulaştığı bilgisini vererek, şöyle konuştu:
"Bunların kaçı 'yanlış dolduruldu' gerekçesiyle daha sonra iptal oldu, onları bilemiyorum. Tahmin ediyorum ki; ülke çapında da Bursa'da olduğu gibi yoğun bir talep var. Şöyle bir husus var; 12 Mayıs itibarıyla 18 yaşını doldurmuş herkes, ister dilekçe vermiş ister vermemiş isterse dilekçe sürecini kaçırmış olsun, oy kullanabilirler. Yalnız şöyle bir ayrıntı daha var; örneğin 'Bursa'da oy kullanacağım' şeklinde dilekçe verdiyse soydaşımız, Merkez Seçim Komisyonunun gönderdiği listelerde Bursa'da görünecektir. Dolayısıyla 'Ben Bulgaristan'a gidip oy kullanayım' derse orada oy kullanamayacaktır. Ülke çapındaki dilekçelerin yaklaşık yüzde 35'I Bursa'dan toplandı."
Çok sayıda dilekçe toplayarak Türkiye'de daha fazla sayıda sandık açtırmayı ve böylece seçim sırasında yığılmaların önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydeden Özkan, resmi sayıları Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonunun belirleyeceğini ancak Türkiye'de 80 civarında sandık kurulmasının beklendiğini bildirdi.
Özkan, seçimlerde Türkiye'de kullanılacak oy sayısına ilişkin tahminlere de değinerek, "Gerçekten dilekçe sürecinde olduğu gibi vatandaşımız da 12 Mayıs'ta duyarlı bir şekilde sandığa giderse ülkemizden gidecek oy sayısının 100 bine yaklaşacağını tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"İki tarafa da oy verebilirler"
Bal-Göç'ün üyelerinin çoğunun Bulgaristan kökenli, bunların büyük bölümünün de çifte vatandaşlığa sahip olduğunu vurgulayan Özkan, Bulgaristan'daki genel seçimin önemine dikkati çekti.
Özkan, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşların, demokratik haklarını kullanmasını istediğini anlatarak, "Bu katkı, Bulgaristan demokrasisine bir katkı olacaktır.
Orada yaşayan Türk, Türk Müslüman azınlığın sesinin daha güçlü bir şekilde duyulmasını sağlayacaktır. Parlamentoda daha güçlü bir temsiliyet ortaya çıkacaktır" ifadesini kullandı.
Eskiden Bulgaristan'da Türkleri temsilen sadece Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) bulunduğunu hatırlatan Özkan, şu anda bu hareketten ayrılanların kurduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi adıyla ikinci bir partinin yer aldığını hatırlattı.
Özkan, iki oluşuma mensup kişilerin kardeş olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bugün itibarıyla seçime ayrı yollarda girmiş olabilirler. Gönül isterdi ki hep beraber bir davranış biçimi içinde olsunlar ama saygı duymak lazım, yollarını ayırdılar. Biz hiç kimseyi ötekileştirmiyoruz, hiç kimseye karşı ön yargılı da değiliz. Basında çıkan bazı haberler bizi üzmüştür. Örneğin Korman İsmailov'un (Hürriyet ve Şeref Halk Partisi Genel Başkanı) Bursa'ya geldiğini basından öğrendik. Lütfedip bize telefon bile açmadı, randevu talebinde bile bulunmadı. Arzumuz; gerçekten bu süreçte seçmen, HÖH veya Hürriyet ve Şeref Halk Partisine teveccüh gösterebilir. İki tarafa da oy verebilirler. Onlar zaten kardeş. Seçmen, sandıkta karar verecek. Biz her zaman Bal-Göç olarak birlik ve beraberlikten yanayız. İstiyoruz ki daha güçlü bir şekilde temsiliyet sağlansın."
Bulgaristan seçimlerinin gündeme gelmesiyle Bal-Göç olarak yüksek bir hassasiyet içinde davrandıklarını vurgulayan Özkan, buna rağmen basında yer alan bazı yazılarda, kendilerinin bazı siyasi partilerin yandaşı veya bir partinin karşıtı olarak gösterildiğini savundu.
Özkan, buna şiddetle karşı çıktıklarını ve Bursa'da tüm siyasi partilerin il başkanlıklarını ziyaret ettiklerini anımsatarak, "Hassasiyetimizi söyledik. 'Biz hiçbir partinin uydusu değiliz, bir siyasi partinin arka bahçesi değiliz. Üyelerimiz içinde her partiden aktif siyaset yapan arkadaşımız var. Bu, yönetimde de böyle' dedik. Bu süreçte Bal-Göç üzerinden iç siyaset yapanları şiddetle kınıyoruz. Bizim üzerimizden hiç kimse iç siyaset yapmasın" değerlendirmesinde bulundu.
AA