Bulgaristan'da teknokrat hükümet şekilleniyor

27 Mayıs 2013 Pazartesi |

Bulgaristan'da Sosyalistlerin desteğini alan teknokrat Plamen Oreşarski hükümetinde maliye bakanlığı görevine ekonomist Petar Çobanov aday gösterildi. Kabinenin bu hafta güven oylamasına sunulması bekleniyor.
Herhangi bir partinin mensubu olmayan 36 yaşındaki Çobanov, Sosyalistlerin yönetimde olduğu dönemde, 2009 yılına kadar Maliye Bakanlığı'nda görev yapmıştı. O dönemde maliye bakanlığı görevini Oreşarski yürütüyordu.
Hükümeti kurma yetkisi alan Oreşarski'nin teknokratlardan oluşan kabinesine Türk azınlığı temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi de destek verdi. Kabinenin Parlamento'dan onay alması için merkez sağ GERB ya da aşırı sağcı Ataka milletvekillerinden yalnızca birisinin bile çekimser oy kullanması yeterli olacak.
Bulgaristan'da bu ay düzenlenen genel seçimlerde sandıktan GERB partisi birinci sırada çıkmış, ancak hiçbir parti Parlamento'da çoğunluğu sağlayamamıştı. Parlamento'ya giren diğer üç partinin GERB ile koalisyona gitmeyi kabul etmemesi sebebiyle Bulgaristan'da hükümet kurulamamıştı.
GERB lideri ve eski Başbakan Boyko Borisov geçtiğimiz hafta, seçimde ikinci sırada gelen Sosyalistlerin öncülüğünde kurulacak hükümete resmen destek vermeyeceklerini açıklamış, ancak şu anda hükümeti kurmaya niyetlenenlerin 'cesurca' bir iş yaptığını ve hükümetin kendileri olmadan da kurulabileceğini düşündüklerini söylemişti.
Bulgaristan'da yüksek elektrik faturalarına tepkiyle başlayan ve ülke geneline yayılan yoksulluk ve yolsuzluk karşıtı protestolar, Şubat ayında Borisov hükümetinin düşmesine yol açmış ve seçimler iki ay öncesine çekilmişti.
EurActiv