Cumhurbaşkanı Plevneliyev: ‘Ülkenin istikrarı için sağlam bir hükümet kurulmalı’

15 Mayıs 2013 Çarşamba |


Bulgaristan’da yapılan erken genel seçimlerden sonra Merkez Seçim Komisyonu’nun (MSK) resmi sonuçları bugün açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Cuma günü siyasi partilerle hükümet kurma konusunda görüşmelere başlayacağını duyurdu. 


Rosen Plevneliyev, resmi sonuçların açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında Bulgaristan’ın çalışan istikrarlı bir hükümete ihtiyacı olduğunu belirtti ve böyle bir hükümetin bir an once kurulması için siyasi partilere çağrıda bulundu. 
 Önümüzdeki Cuma günü parlamentoya giren siyasi parti liderleriyle görüşmeye başlayacağını kaydeden Plevneliyev, ilk görüşmeyi sandıktan birinci parti olarak çıkan GERB’in lideri Boyko Borisov ile yapacağını kaydetti. Plevneliyev, kulisler ardında pazarlıkların yapılmaycağını vurgulayak, hükümet kurulma görüşmelerinin halktan gizli gerçekleştirilmeyeceğini söyledi. 
 Bir gazatecinin ne pahasına olursa olsun mutlaka hükümet kurulmalı mı şeklindeki sorusuna cevap veren Plevneliyev, ‘Geçmiş yıllardaki deneyimlerimiz var. Ne pahasına olursa olsun bir hükümetin kurulması ülke çıkarlarına uygun olmayacaktır. Prensiplere dayanmayan bir hükümet istikrarsızlık getirebilir’ dedi. 
 Devleti daha fazla istikrarsızlığa sürüklememek gerektiğini kaydeden Plevneliyev, ‘Her zaman memnun ve memnun olmayanlar olacaktır ancak ben bir demokrat olarak seçim sonuçlarını olduğu gibi Kabul ediyorum’ dedi. 
 Seçim kampanyasının bir rekabet olduğunu hatırlatan Plevneliyev ancak bu rekabetin de sınırlarının bulunduğunu ifade etti. 
Plevneliev,  Yeni erken seçim değil, bir an önce yeni kabine istiyorum” dedi.

 RESMİ SONUÇLAR AÇIKLANDI 

 Komisyon’un verilerine gore, 240 sandalyelik meclise Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) oyların yüzde 30,503’ünü, Bulgaristan için Koalisyon yani Bulgaristan Sosyalist partisi (BSP) yüzde 26,614, Türklerin hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) yüzde 11,293 ve ATAKA Partisi oyların yüzde 9,146’sını aldı. Seçimlerde vatandaşların oylarına talip olan 50’ye yakın siyasi oluşumdan sadece 4 parti parlamentoya girmek için yüzde 4’lük barajı aşabildi. Seçime katılan ikinci Türk partisi Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP), oyların sadece yüzde 1.631'ini alabildi. Böylece HŞHP yüzde 4’lük barajı aşamadı.

Ajans Bg