Kapıkule’de Türk TIR'cılardan karşı protesto

17 Mayıs 2013 Cuma |

Yaklaşık 55 Türk TIR sürücüsü Kapıkule’nin Bulgaristan tarafındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'na 4 kilimetre kala karayolunu kapatarak araç geçişlerini durdurdu. 
Türk TIR’cılar, Bulgar meslektaşlarının sınırdan yük araçlarının dün sabahtan itibaren geçişine izin vermemesini protesto ettiklerini belirtti. Bu nedenle yolu kapattıklarını söyleyen Türk TIR şoförleri, sınırdan geçişlerine akşam saatlerine kadar izin verilmemesi durumunda tekrar Kapıkule’ye giden yolu kapatacaklarını kaydetti.
Ortamın gergin bir hal alması üzerine bölgeye çok sayıda polis sevk edildi.

BULGAR TIR’CILARIN PROTESTOSU 2 GÜNDÜR SÜRÜYOR
Bulgar TIR sürücüler, Türkiye’den aldıkları ve üçüncü ülkelere geçişlerini sağlayan dozvola (yol geçiş belgesi) sayısının artırılması için iki gün önce yol kapatma eylemi başlatmıştı. İhracat yükü ürünleri taşıyan Türk sürücüler ise duruma isyan etmişti. 

EDİRNE VALİ YARDIMCISI BULGAR YETKİLİLERLE GÖRÜŞTÜ

Kapıkule Mülki İdare Amiri olan Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, Bulgaristanlı yetkililerle göürüştü. Özırmak şu açıklamayı yaptı: 
 "Geçen hafta yarım gün aynı eylemi yaptılar. Dün ise tekrar başlattılar ve 25 saattir sürüyor. İki ülkedede kuyruklar oluştu. Olay, iki devletinde Ulaştırma Bakanlıkları nezdinde takip ediliyor. Biz de yerel düzeyde çözüm arıyoruz. Bu sorun, taşıma sorunu değil artık. Artık taşıma boyutundan çıkıp, asayiş boyutuna gelmiştir. Ben de Bulgaristan'dan gelen arkadaşlara bunu vurguluyorum. Uluslararası yolda yol kesme eylemi var. Kendilerine, eylem amacına uluşmıştır, yolun açılması gerekir diyeceğim. Bu konu Bulgaristan'ın İçişleri Bakanlığı'nın sorunudur artık. Trafik durmuş ve yol kesilmiştir. Bunu açmakta Bulgaristan İçişleri Bakanlığı'nın görevidir. Ulaştırma Bakanlığı'ndan çıkmıştır. TIR'cı arkadaşlar ve TIR firmaları bu durumu göz önünde bulundursunlar. Ulaştırma Bakanlığı'ndan şöyle bir bilgi geldi. İsteyen TIR'lar Yunanistan sınırındaki İpsala Gümrük Kapısı üzerinden çıkış yapabilir. Rota değişikliğinden dolayı ceza yazılmayacak. Eylem ise devam ediyor. Diplomatik kanallarla durumu anlatmaya çalışıyoruz".

Ajans Bg