Siyasi kriz kapıda

13 Mayıs 2013 Pazartesi |

Bulgaristan'da dün yapılan seçimden sonra hiçbir partinin tek başına iktidar çoğunluğuna ulaşamaması, koalisyon hesaplarını gündeme getirdi. Seçimden birinci çıkan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin, aşırı milliyetçi ATAKA partisi ile ortaklığa ağırlık verdiği görülürken, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) çoğunlukla Türklerin desteklediği Hak ve Özgürlükler Hareketi ile koalisyon hesapları yapıyor.

Merkez Seçim Komisyonu şu ana kadar ülkedeki oyların 96'sını, yurt dışında kullanılanların ise 56'sını saydı. Komisyon, ülke dışında kullanılan oyların yüzde 41,3'ünün, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH'e verildiğini belirterek, tüm oy raporları gelmeden parlamentodaki sandalye sayısına dair kesin açıklama yapılmayacağını kaydetti.

-GERB zor durumda-

Sandıklardan gelen son veriler ışığında yapılan gayrı resmi hesaplamalara göre, GERB yüzde 30,7 ile 98, BSP yüzde 27 ile 86, HÖH yüzde 10,9 ile 33, ATAKA yüzde 7,3 ile 23 milletvekili kazanmış görünüyor.

Hükümeti kurmak için 240 sandalyeli parlamentoda salt çoğunluğa yani 121 milletvekiline ulaşmak gerekiyor.

Bulgaristan anayasasına göre Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in hükümet kurma görevini öncelikli olarak vermesi gereken GERB lideri Boris Boykov'un önündeki seçeneklere bakıldığında ise sorunlu bir tablo gözleniyor.

Geçen dönem tek başına iktidarda olan merkez sağdaki Borisov'un merkez soldaki BSP ile yaşadığı kutuplaşmanın yanında HÖH ile de ilişkileri oldukça kötü. Borisov, geçmişte HÖH'ün kurucu lideri Ahmet Doğan'ı, kendisine yönelik suikastın tertipçisi olmakla suçlamıştı. Bu durumda Borisov için ATAKA en makul seçenek olarak öne çıkıyor. Seçim sonuçları gayrı resmi hesaplara uygun biçimde kesinleşirse, GERB (98) ve ATAKA'nın (23) toplam milletvekili sayısı gerekli salt çoğunluğu birebir yakalıyor.

Ancak bu formülün önündeki en büyük engel olarak ATAKA lideri Volen Siderov'un katı ve uygulanması oldukça zor olan talepleri geliyor. Nitekim Siderov, şimdiden başbakanlık koltuğunu talep ederek "başkalarının programını değil kendi programını uygulayacağını" vurguluyor. Aşırı sağcı lider, ülkede 120 avro olan asgari ücreti 500 avroya çıkarmayı, yabancı sermayenin elindeki tüm büyük işletmeleri devletleştirmeyi vaat etmişti. Ayrıca, azınlıklara, Müslümanlara ve göçmenlere karşı düşmanca tavırları iç kamuoyunda olduğu kadar başta Avrupa Birliği olmak üzere dış ilişkilerde de büyük sorunlara neden oluyor.

GERB lideri Borisov'un başarısız olması halinde hükümeti kurma görevi en fazla oyu alan ikinci parti BSP'ye verilecek.

-BSP'nin HÖH ile ortaklığı için 2 milletvekili daha gerekli-

GERB'le iktidar ortaklığına kapılarının kapalı olduğunu yineleyen BSP lideri Sergey Stanişev, hükümet kurma çalışmalarında başarısız olacağını düşündüğü rakibi Borisov'a "Zamanı boşa geçirme" çağrısında bulunuyor.

BSP'nin planı, Lütfi Mestan liderliğindeki HÖH ile ortaklık kurmak. GERB'in 2009-2013'teki iktidarından önce iki dönem koalisyon ortaklığı yapan BSP ve HÖH, oldukça sıcak ilişkileri sahip. Bu hesaplara karşın BSP (86) ve HÖH (33), salt çoğunluk için gereken 121 milletvekilinin 2 sandalye gerisinde kalıyor. Planın hayata geçmesi, GERB'den iki milletvekilinin bu koalisyona destek vermesine bağlı. BSP ve HÖH, baraja takılarak parlamentoya giremeyen partilerle de müzakereye hazır olduklarını bildiriyor.

Öte yandan HÖH'ün, doğrudan hükümete girmek yerine teknokrat ağırlıklı bir kabineye dışarıdan destek vermeyi tercih ettiği öğrenildi. 

GERB'in ATAKA ile koalisyon kuramaması, BSP'nin de GERB'den 2 milletvekili desteği bulamayıp HÖH ile planladığı ortaklığı hayata geçirememesi halinde, ekonomik kriz ve yönetim sorunlarıyla mücadele eden Bulgar halkı için bu yaz beklenenden "sıcak" geçebilir.


AA