Bulgaristan Rumenlerinin, Kuzey Bulgaristan'daki öğrencilerin ana dili eğitimi alma imkȃnı sağlanması için Sofya'daki yöenticilere, Bükreş'e ve Avrupa kurumlarına mektup göderdiği açıklandı.
Romania Libera gazetesi, 2011 yılında Bulgaristan'da yapılan son sayımda 3 bin 598 kişinin kendisini Ulah ilȃn ettiğini, 866'sının Rumen olarak tanımladığını, 5 bin 454 kişi ise ana dilini Rumence demiğini, 1.815'i de ana dilinin Ulahça olduğunu belirttiğini yazdı. Ancak bazı Rumen sivil toplum kuruluşları bu sayımın doğruluğundan şüphe ettiğini ve bu sayının objektif olmadığını öne sürüyor.
Dünya Rumenleri Ulusal Fon'u Başkanı Eugen Popescu, Bulgaristan'da 150 ila 170 bin Rumen olduğunu, Bulgaristan'daki Rumenlerin, Romanya'daki Bulgarlar gibi aynı haklara sahip olmadığını ileri sürdü ve Bulgarların Bulgarca eğitim aldığını, Rumen devletinin Bulgar kültür dergilerini finanse ettiğini, Bulgarların kiliselerde ibadetlerini Bulgarca yaptığını vurguladı. Popesku, Bulgar azınlığının mecliste temsil edildiğinin de altını çizdi.
Eugen Popescu, Vidin'in Rabrovo köyündeki festivale gelen Rumenlerin Bulgaristan temsilcilerine yaptığı konuşmada "Sizlere sormak isterim Bulgar devleti ne veriyor? Hiçbir şey vermiyor." diye ifade etti.
Popescu, Romanya'nın gerekirse Avrupa düzeyinde bu konuda daha sert tutum sergilemesi gerektiğini belirtti.
Romania Libera gazetesi, Bulgaristan Etnik Rumenler Birliği Başkanı İvo Georgiev'in Agenpress ile yaptığı söyleşisinden alıntı yaparak Rumencenin Kuzey Bulgaristan'daki okulların hiçbirisinin ders programında yer almadığınının altını çizdi.
Georgiev, bunun, Bulgaristan'ın onayladığı bütün uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunun altını çizdi.
Georgiev, Rumencenin Bulgar okullarında okutulması ile ilgili gayrı resmȋ yasak olduğunu savundu.
ANA DİLİ EĞİTİMİ KONUSU NASIL GÜNDEME GELDİ
Ana dili eğitimi konusunu Hak ve Özgürlükler Hareketi'inden (HÖH) seçilen Gençlik ve Spor Bakanı Mariyana Georgieva'nın seçim öncesi 3 Mayısta Demir Baba Tekkesi'nde gündeme getirdi. Gergieva, HÖH'ün siyasetine inandığını da vurguladı ve "Bulgarca ders kitabının yanında ana dili ders kitabı da olsun." dedi. Fakat Eğitim Bakanı Aneliya Klisarova, 1991 yılında tasarlanan kanunda zorunlu ve serbest seçmeli serslere ilişkin bir değişiklik öngörülmediğini vurguladı. Klisarova "İkinci seçmeli derse ana dili de giriyor, fakat bu yalnızca Türkçe değil." dedi.
Aydın Osman | T HABER