Karadeniz'deki en büyük çok uluslu deniz tatbikatı olan Deniz Meltemi 2013, 16 katılımcı ve gözlemci ülkeden 1.700 deniz piyadesi, 15 savaş gemisi ve başka gemilerin katılımıyla 20 Temmuz'a kadar sürecek.
12 günlük birleşik kara, hava ve deniz tatbikatının amacı, bölgesel istikrar ve güvenliğe katkıda bulunmak ve Karadeniz ve NATO Barış için Ortaklık ülkelerindeki güçlerin birlikte çalışabilirlik seviyesini geliştirmek.
Tatbikata Azerbaycan, Bulgaristan, Kanada, Gürcistan, Almanya, İtalya, Romanya, Türkiye, Ukrayna ve ABD katılıyor. Fransa, Almanya, Libya, Litvanya, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ise gözlemci statüsünde. Deniz Meltemi tatbikatı 1997 yılından beri her yıl Ukrayna'da düzenleniyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'ndan (TSK) yapılan açıklamaya göre, NATO üyesi Türkiye bu yıl tatbikata TCG Meltem (P-334) hücumbotu, TCG İhsan Tulunay (A-572) sıvı yakıt tankeri, bir kurmay subay ve iki gözlem subayıyla katılıyor.
TSK'dan yapılan açıklamada, tatbikatın amacının "çok uluslu güçler arasında, barış operasyonlarını desteklemek ve deniz güvenliği konularındaki karşılıklı koordinasyon ve işbirliği araçlarını geliştirmek" olduğu ifade edildi.
Türkiye Harp Okulu uluslararası ilişkiler bölümü eski başkanı ve İstanbul'daki Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin görevdeki başkanı Atilla Sandıklı, Deniz Meltemi 2013 gibi tatbikatların bölge donanmalarını bir araya getirmek suretiyle bölgede barış ve istikrara hizmet ettiğini söyledi.
SETimes'a konuşan Sandıklı, katılımcıların "bölge realitesine yönelik ortak görüş ve çıkarları" paylaştığını söyledi.
Sandıklı, "Bu kadar önemli bir listede yer almak, ülkemizin kendi deneyimlerini paylaşmasının yanı sıra bölgenin kendini savunma kapasitesini de artırmaktadır." diye de ekledi. NATO üyesi Romanya, Karadeniz'deki tatbikatlara Marasesti firkateyni ve 227 deniz piyadesiyle katılıyor.
Romanya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nin Savunma Komisyonu başkan yardımcısı Costica Canacheu, "Deniz Meltemi 2013 her şeyden önce, önemli jeopolitik ağırlığı olan Karadeniz'in uluslararası niteliğinin altını çizmekte." şeklinde konuştu.
Canacheu, "Bu tatbikatlar, ABD, Fransa, Almanya ve Kanada gibi, bölgesel güvenliğe katkıda bulunabilecek ve bölgesel sorunlara çözümler getirebilecek önemli uluslararası aktörleri de bölgeye getirmektedir. O zaman, tatbikatların amacı müttefikler ve [NATO Barış için Ortaklık] ortakları arasındaki birlikte çalışabilirlik, askeri prosedürler ve iletişimi ilerletmektir." diye de ekledi.
Bulgaristan da, Bulgaristan Deniz Kuvvetleri'nin (BDK) Temmuz ayı başlarında batı Karadeniz'de düzenlediği benzer bir uluslararası Meltem deniz tatbikatı sonrasında Ukrayna'daki tatbikatlara katılıyor.
O tatbikata, 15'ten fazla BDK savaş gemisi ve diğer gemiler, iki helikopter ve 1.000'den fazla askerin yanı sıra Bulgaristan Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar katılmıştı. Tatbikata NATO'nun Daimi NATO Deniz Grubu'ndan (SNMG2) iki firkateyn, İspanyol Blas de Lezo ve Türkiye'den Salih Reis'in yanı sıra bir ABD P-3C Orin deniz deviye uçağı da katıldı. Yunan donanması hızlı hücumbot Aittitos ile katılırken, Türkiye TCG 1. İnönü denizaltısı, TCG Bora hızlı hücumbotu ve TCG Sığacık mayın temizleme gemisini gönderdi.
Bulgaristan'ın ev sahipliğinde düzenlenen tatbikatta, Bulgar Kızılhaçı, Varna liman idaresi ve filosu, bölge hastaneleri ve diğerleri gibi 21 Bulgar devlet kurumu ve STK'sı da yer aldı.
Meltem 2013 basın bürosu başkanı Yarbay Dimiter Titev, son yıllarda Meltem deniz tatbikatındaki yabancı katılımcıların daha çok NATO üyelerinden oluştuğunu söyledi.
SETimes'a konuşan Titev, "NATO standartlarına uygun şekilde planlanıyor ve bir NATO tatbikatı gibi yürütülüyor." dedi.
Bu tür tatbikatların başlıca amacı, bir deniz bileşeninin bir çok uluslu kriz tepki operasyonuna katılımı için gereken becerilerin alıştırmasını yaparak, katılımcı ülkelerin deniz kuvvetleri arasında birlikte çalışabilirlik ve etkileşimi ilerletmek olarak ifade ediliyor.
Titev, bu tür tatbikatların "katılımcı ülkelerin deniz kuvvetleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine" katkıda bulunduğunu söyledi.
SETimes için Alakbar Raufoglu, Svetla Dimitrova ve Paul Ciocoiu'un haberi