Bekir Bozdağ: 'Bulgaristan’daki soydaşlarımızı köprü olarak görüyoruz'

7 Ağustos 2013 Çarşamba |

Bulgaristan’a üç gün çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,  Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ülkenin doğusundaki bölgelerde coşkuyla karşılandı. Dereköy’ün karşısındaki Malko Tırnovo Gümrük Kapısı'ndan öğle saatlerinde karayoluyla ülkeye giriş yapan Bozdağ, ziyaretinin ilk gününde 460 kilometre yol kat etti.
Bozdağ, ilk uğrak yeri Burgaz kentine yakın Kiremitle (Lülyakovo) köyünde muhtar Niyazi Ali Hasan ve vatandaşlarca karşılandı. Yerel kıyafetli halk oyunu ekibi Bozdağ'a şeker ikram etti, gösteri sundu.
Köylülerle tek tek tokalaşan Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini söyledi.
"İftarda, teravihte, bayramda beraber olalım" diyen Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buraya geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Sizleri gönülden tebrik ediyorum. Türkiye ve Bulgaristan, iki dost ve komşu ülke olarak aralarındaki siyasi, sosyal ve kültürel bağları çok güçlüdür. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyiye gideceğine samimiyetle inanıyoruz. Bu yüzden işadamlarımızın da buraya yatırım yapmalarını teşvik ediyoruz."
Bulgaristan’daki soydaşlara verilen önemi de dile getiren Bozdağ, şunları söyledi:
"Biz Bulgaristan’daki soydaşlarımızı ikili ilişkiler için bir köprü, bir sigorta, bir güvence olarak görüyoruz. Her zaman Türkiye’deki kardeşlerinizin kalbi sizinle atar. Dünyanın her yerinde bir dostumuz, bir akrabamız varsa onun iyiliği bizim de iyiliğimizdir, derdi bizim de derdimizdir. Burada üzülen kardeşlerimiz varsa, Türkiye’de 76 milyon onlarla üzülür. Nerede bir soydaş, bir akraba varsa Türkiye de orada vardır."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da yurtdışındaki soydaşlara büyük değer verdiğinin altını çizen Bozdağ, "Bulgaristan’a onun selamlarını da getirirken, biz de buraya gelip son teravih ve son iki iftarı sizlerle geçireceğiz" diye konuştu.
Kiremitli’nin Osmanlı döneminde inşa edilen ancak 1951 yılında bir yangında ciddi hasar gördükten sonra neredeyse yaniden yapılan Merkez Camisi'ni de ziyaret eden Bozdağ, imam Osman Hacı'ya bir Kur’an-ı Kerim hediye etti.
Bu arada köylüler, Başbakan Yardımcısı Bozdağ için kurban kesmek istediler. Jestlerine büyük değer verdiğini belirten Bozdağ, "Bağışlayın" diyerek teşşekkür etti. Bozdağ ile hatıra fotoğrafı çektiren Kiremitliler, karanfil ve karpuz hediye etti.  
Şumnu ziyareti
Bozdağ, daha sonra Şumnu şehrine geçti ve tarihi Tombul Cami ve Nüvvab İmam Hatip Lisesi’nde incelemelerde bulundu.
Bozdağ ve beraberindeki heyet, ziyaretin ilk gün programını Rusçuk şehrine ulaşarak tamamladı.
Bugün Plevne ve Filibe bölgesinde bulunacak Bozdağ, yarın bayram namazını Filibe’nin Muradiye Camisi'nde kılacak. Bozdağ, Bulgaristan’daki temas ve incelemelerini tamamlamadan önce Türklerin yoğun yaşadığı Kırcaali ve Mestanlı şehirlerindeki soydaşlarla da bayramlaşacak.
AA