BULGARİSTAN YUNANİSTAN SINIRINDAKİ TARİHİ MAKAS YOLU AÇILIYOR

31 Ağustos 2013 Cumartesi |

Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki Makas Sınır Kapısı’nın 9 eylül tarihinde ulaşıma açılacağı bildirildi.
Kırcaali Valisi Biser Nokolov, Bulgaristan ve Yunanistan’ın Makas Sınır Kapısı’nın 9 eylül’de açılması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirterek, şimdilik sadece 3.5 tonun altındaki araçların sınır kapısından geçiş yapabileceklerini kaydetti.
Bulgaristan ile Yunanistan sınırındaki tarihi Makas Geçidi’nde bulunan Makas Sınır Kapısı’nin açılmasına ilişkin karar daha önce Bakanlar Kurulu’nda onaylanmıştı.
Makas Sınır Kapısı’nın açılmasıyla, Bulgaristan’da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali bölgesi ile Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesi arasındaki karayolu mesafesi yaklaşık yarım saate düşecek.

- BULGARİSTAN TARAFINDAKİ YOL HAZIR
Bulgaristan kendi tarafındaki sınır kapısına kadar olan yolu tamamladı ve 4 yıldır Yunanistan'ın da kendi tarafındaki sınıra kadar olan güzergahı tamamlamasını bekliyordu. Makas Sınır Kapısının açılmasıyla Yunanistan'da ve Bulgaristan'da yaşayan Türklerin yerleşim yerlerinin arasındaki karayolu mesafesi yaklaşık yarım saate düşecek. Kapı iki ülkede yaşayan Türk nüfusunu bir anlamda birbirine kavuşturacak. 1944 yılından sonra, Bulgaristan'a kömünist sistemin hakim olmasıyla kapatılan Makas geçidi yaklaşık 80 yıl boyunca kapalı kaldı.

- ONLARCA DOĞU ALMANYALI BU SINIRDA ÖLDÜRÜLDÜ
Soğuk Savaş döneminde Batı ile Doğu Bloku'nun kesişme noktasında bulunan Bulgaristan-Yunanistan sınırının bu kısmında çok sayıda insan öldürüldü. Komünist rejiminden kurtulup Batı'ya kaçmak isteyen onlarca Bulgaristan Türkü ve Doğu Almanyalı sınırdan kaçak geçme girişimleri sırasında kurşuna dizildi.
Nahit Doğu 


İLGİLİ YORUM:

Yunanistan Türklerin yolundan korkuyor

14 Temmuz 2013 Pazar


Türkleri birleştiren yol Yunanistan'da istenmiyor ve 70 yıl önce Türklerin at sırtında geçtikleri Makas Yolu, bugün Atina'yı endişelendiriyor.   Bulgaristan’da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali...