Bulgaristan, yabancıların ülkede tarım arazisi satın almasını engelleyen düzenlemeyi yeniden gözden geçirecek.
2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan, üyelik anlaşmasına göre yabancılara tarım arazisi satışlarıyla ilgili kısıtlamaları 1 Ocak 2014 itibariyle sona erdirmesi gerekiyordu. Ancak Bulgar Parlamentosu, söz konusu kısıtlamayı uzatma kararı almıştı. Kararın alınmasının ardından AB'den gelen tepkiler Bulgaristan'ı endişelendirdi.
Başbakan Plamen Oreşarski, alınan kararın tekrar gözden geçirileceğini açıkladı. Oreşarski, yabancılara tarım arazisi satış yasağının uzatılmasını kötü bir karar olarak niteleyerek, kararın rasyonel bir tutum olmadığını, siyasi duygusallık sonucunda alındığını ifade etti.
Anamuhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) lideri Boyko Borisov, popülist yaklaşımların sözkonusu kararın alınmasında etkili olduğunu belirtti.
Konu, iktidardaki Sosyalist Parti (BSP) ile koalisyonun küçük ortağı konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) arasında görüş ayrılığına yol açtı. HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan, yasağın uzatılmasına karşı çıkarak, alınan kararın Avrupa Birliği üyelik anlaşması ile çeliştiğini söyledi. Mestan, Anayasa Mahkemesi'ni harekete geçirmeyi düşündüklerini ifade ederek, "AB tarafından karar nedeniyle yaptırım uygulanması halinde sorumluluk, yasağın kabul edilmesi için oy kullananlarda olacaktır" dedi.
Hükümeti oluşturan BSP ve HÖH, 240 sandalyeli parlamentoda toplam 120 milletvekiliyle temsil ediliyor. Hükümet, çoğunluğu sağlamak için ise 23 sandalyeye sahip Ataka'nın desteğine ihtiyaç duyuyor. Ataka lideri Volen Siderov, "Bulgar ulusunun en değerli stratejik kaynağın yağmalanmasına izin vermemeliyiz" dedi.
AA