Trakya Dernekleri Birliği (STDB) geçen eylülde açılışı yapılan Bulgaristan-Yunanistan sınırındaki Makas Sınır Kapısı'nın adının değiştirilmesi yönündeki isteği tartışmalara neden oluyor.
Balkan Savaşları'nda bugünkü Türkiye ve Yunanistan topraklarından Bulgaristan'a göçeden Bulgarların kurduğu derneklerden oluşan Trakya Dernekleri Birliği, Kırcaali'de düzenlenen bir konferansta Makas Sınır Kapısı'nın adının "Trakya Sınır Kapısı" olarak değiştirilmesi için Bakanlar Kurulu'na talepte bulunulması yönünde karar almıştı. Bulgaristan-Yunanistan sınırının iki tarafında yaşayan Türkler ise bulunduğu arazinin bir makası andırması nedeniyle bu adla anılan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi Makas Geçiti'ndeki sınır kapısının adının değiştirilmesine karşı çıkıyor.
Yunanistan Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ozan Ahmetoğlu, konuya lişikin yaptığı açıklamada, "Böyle bir teklifin hangi amaca hizmet edeceğini anlamakta güçlük çekiyorum. Eğer Türkçe olduğu için ismin değiştirilmesi isteniyorsa bundan üzüntü duyarız. Zira gümrük kapıları, köprüler, yollar halkları ülkeleri kültürleri medeniyetleri birleştirme misyonunu taşımalıdır. Kültürlerden korkmak, öcü yaratmak çağımızın çok gerisinde kalmış bir korku anlayışıdır" dedi.
Bulgaristan'da faaliyet gösteren sivil toplum örgütü Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin de Bulgaristan'da isim değiştirme ile ilgili tarihin acı sayfalarının kapanmış olması gerektiğini belirterek "Yakın geçmişte insanlarımızın isimleri silah zoruyla değiştirildi. Zaman zaman da yer isimleri değiştirilmek isteniyor. Her isim bir kültürdür, o yöreye ait kültürel mirasın bir parçasıdır ve bu mirası bu şekilde dar siyasi görüşlerle lekelemek istekleri hiçbir kültüre hızmet etmez" dedi.
AA