Hükümetin istifası ve erken seçime gidilmesi talebi ile süren protestolara katılan üniversitelerin sayısı artıyor

29 Ekim 2013 Salı |


Bulgaristan'da Başbakan Plamen Oreşarski'nin koalisyon hükümetine karşı 137 gün önce başlayan protestolar, üniversite öğrencilerin katılımıyla boyut değiştirdi.
Ülkenin en eski akademik kurumu olan Sofya'daki "Sveti Kliment Ohridski"de okuyan öğrenciler, üniversitenin binasını 4 gün önce kuşatarak, eğitim sürecini tamamen bloke ettikten sonra, protestolara başka ünivesiteler de katılmaya başladı. Öğrenciler, hükümetin istifası, 42. dönem parlamentonun feshedilmesi ve erken genel seçime gidilmesini istiyor.
Sofya'daki Yeni Bulgaristan Üniversitesi (NBU) öğrencileri de okulun anfisini kuşattı. Ancak NBU öğrencileri, kurumun özel olmasından dolayı eğitim sürecine engel olmayacaklarını belirttiler.
Başkentte kısa adı NATFİZ olan, Ulusal Tiyatro ve Sinemacılık Akademisi ve Veliko Tırnovo Şehir Üniversitesi'nin öğrencileri de protestoya katıldıkları bildirdiler. Protestolara diğer bazı üniversitelerin çeşitli fakültelerinin de ortak olmaları bekleniyor. Protestoların koordinasyonu ise internet paylaşım ağları üzerinden yapılıyor.
Protestolara öncülük yapan Sofya Üniversitesi'nin radikal tavrı nedeniyle, son dönemde daha sönük geçen sokak gösterileri de ivme kazandı. Sofya'da akşamları bir araya gelen göstericiler yürüyüşlerine artık hükümet binasının önünden değil, Sofya Üniversitesi'nin önünden başlıyor.
Üniversiteli protestocular ile hükümet destekçileri arasında zaman zaman gerginlik yaşanırken, Sveti Kliment Ohridski'nin Rektörü Prof. İvan İlçev, başkanı olduğuBulgaristan Rektörler Kurulu'nun da protestolara karşı olmadığını ancak eylemlerin tarzının değişmesi gerektiğini savundu. Kurul üyelerinin, üniversitelilerin siyasi amaçlı kullanımına karşı oldukları yolundaki açıklamaları ise öğrencilerin tepkisine neden oldu.
Eylemlere katılan öğrenciler, talepleri yerine getirilene dek protestolarını sürdüreceklerini belirtiyor. 
AA