1100 kişilik mülteci merkezi bulunan Bulgaristan'ın kapasitesinin üzerinde mülteci akınına uğraması, Suriyeli sığınmacılara zor anlar yaşatıyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılar Bulgaristan’da zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Gerek ülkenin göçmen merkezlerinin doluluğu gerekse hükümetin izlediği göçmen politikası Suriyeli sığınmacılara zor anlar yaşatıyor...
Her gün Türkiye'den Bulgaristan'a yasadışı yollarla geçen onlarca Suriyeli kendileri için hazırlanan mülteci kampında hapis hayatı yaşadıklarını, yaşam şartlarının “insani” koşullarda olmamasından şikayetçi…
10 gün önce Bulgaristan'ın Türkiye sınırında yer alan Lübimets ilçesindeki mülteci kampında kalan 32 Suriyeli açlık grevine başladı; gerekçeleri ise mülteci statüsü alamamaları ve içinde bulundukları zorlu kamp koşulları…
“Buraya mülteci olarak geldik, suçlu olarak değil”
Mülteci merkezlerinde yer olmadığı gerekçesiyle hapiste tutulan mülteciler "Özgür yaşamak istiyoruz. Biz buraya mülteci olarak geldik, suçlu olarak değil" diye kendilerini ifade ediyor.
Suriyeli sığınmacıların Bulgaristan'a giriş yaptıktan sonra en büyük sıkıntıları mülteci statüsü almak… İşlemlerin 6 ay kadar sürmesi hapis hayatı yaşamalarına sebep oluyor.
Bulgaristan'da sığınmacılar için özel olarak hazırlanan evlerin kapasitesinin şimdiden aşıldığı belirtiliyor. Ülkede 3 mülteci merkezi bulunuyor ve bunların toplam kapasitesi 1100 kişi… Şu anda bin 465'i Suriyeli olmak üzere toplamda 4 bin 10 kişi Bulgaristan'dan sığınma talep ediyor. Bakanlık verilerine göre henüz başvuruda bulunmayan bin kadar kişi daha sınırlarda bekletiliyor.
1000 mülteci hapishanelerde tutuluyor
Ülkede bin 100 kişi kapasiteli üç mülteci merkezinin dolması üzerine hükümet, yeni sığınmacı tesisleri bulunana kadar insanları hapishanelerde tutuyor.
Mülteciler manastırlara yerleştirilecek
Suriye’de kimyasal silah kullanımı ABD ve diğer ülkelerin Suriye’ye olan tavrının sertleşmesi üzerine Bulgaristan’ın sığınmacılara karşı tutumunu yumuşattığı görülüyor.
Mültecilerin manastırlara yerleştirilmesine karar verildiği belirtiliyor.
Çiprovska ve Lopuşanska manastırlarının Başar Esad rejiminden kaçan Suriyeli hristiyan mültecileri barındırmaya hazır olduğu söyleniyor.
Vidin Mitropoliti Dometiyan’ın yardımcısı Veliçki piskoposu Sioniy, mülteciler ajansına resmi bir başvuruda bulunarak yardım yapmaya hazır olduklarını bildirdi.
Piskoposun verdiği bilgiye göre, Lopuşanski manastırında 15 kişilik, Çiprovksi manastırında da 10 kişilik yer olduğunu ve bu yerlerin manastırların otel kısmında yer aldığını, ayrıca Vidin mitropolitliğinin Georgi Damyanovo’da 60 kişilik kapasitesinin bulunduğunu açıkladı.
AB’den yardım isteği
Ülkenin kapasitesinden fazla mülteci akınına uğraması sonucu Bulgar hükümeti Avrupa Birliği’nden yardım istedi.
Bulgaristan İçişleri Bakanı Yovçev, mülteciler için Avrupa'dan hem teknik hem de maddi destek sözü aldıklarını belirtti. Yovçev, Türk ve Yunan mevkidaşlarıyla mülteci probleminin çözümü için görüşeceklerini belirtti.
Yovçev, mültecilerin bir kısmının diğer AB ülkelerine taşınması için olanakları araştıracaklarını söyledi.
Başsavcı Sotir Çatsarov ise bölgedeki savcılara, bu yasadışı bile olsa sınırı çocuklarıyla birlikte geçmeye çalışanların cezalandırılmamasının 'meşru' olduğu uyarısında bulundu.
Suriye'de iç savaşın patlak verdiği 2011'den bu yana 2 milyonun üzerinde kişi ülkeden kaçtı. Bu kişilerin çoğu Lübnan, Türkiye, Ürdün ve Irak'a sığındı.
'Suriyeli mülteciler için ensar ol' çağrısı
Bulgaristan Başmüftülüğü, Suriyeli mülteciler için "Elini uzat, Ensar ol" kampanyasını başlattı. 10 Ekim'e kadar devam edecek olan kampanya Suriye'den Bulgaristan'a gelen mültecilere el uzatarak devletin gösterdiği gayretlere destek olma amacı taşıyor.
Girişim, çocuk ve yetişkinler için elbise ve ayakkabı, ders araçları, bebek arabaları, konserve gibi malzemelerin toplanmasına odaklanıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle bağışlar kurbanlık hayvan olarak da kabul ediliyor.
Girişim, çocuk ve yetişkinler için elbise ve ayakkabı, ders araçları, bebek arabaları, konserve gibi malzemelerin toplanmasına odaklanıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle bağışlar kurbanlık hayvan olarak da kabul ediliyor.
Bağışlar, Başmüftülük ve bölge müftülüklerinde toplanacak. Dağıtılması ise sorumlu devlet kurumları aracılığı ile gerçekleştirilecek.
* Ensar kelimesi Arapça'da 'yardımcı' anlamını taşımakla birlikte, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) ve Mekkeli müminler hicret ettikten sonra onlara her bakımdan yardım eden Medinelilerin de unvanı.
(Tuğçe USLU - TRT Türk Artı)* Ensar kelimesi Arapça'da 'yardımcı' anlamını taşımakla birlikte, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) ve Mekkeli müminler hicret ettikten sonra onlara her bakımdan yardım eden Medinelilerin de unvanı.